Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Vymedzenie problému manažment

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39023
Posledná úprava
10.12.2011
Zobrazené
1 151 x
Autor:
zuzana.acova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Úvod

Nevyhnutnou podmienkou na prekonanie zaostávania hospodárstva a životnej úrovne Slovenska za priemerom Európskej únie a najmä za jej najvyspelejšími štátmi je zabezpečenie rýchleho a trvalo udržateľného ekonomického rastu. Ekonomický rast nemôže byť samoúčelový, ale musí slúžiť človeku, všetkým občanom, a nie iba skupine podnikavcov, ako to preukázal liberálny model trhového hospodárstva, pretože ekonomika je inštitúcia vytvorená človekom pre človeka. Ľudstvo, teda i Slovensko, potrebujú novú, racionálnu a humánnu paradigmu trhového hospodárstva.

Pri plnení týchto strategických cieľov hospodárstva a spoločnosti pripadá hlavná úloha podnikateľským subjektom vo všetkých hospodárskych sektoroch. Na to, aby efektívne fungovali a čo najviac prispievali k napredovaniu hospodárstva a sociálnej úrovne, musia využívať poznatky moderného manažmentu. Platia pre ne slová P. F. Duckera, podľa ktorého primárny je manažment a rozvoj podnikov je jeho dôsledok. V novom hospodárskom systéme má patriť dôležitá úloha štátu a jeho účinnému previazaniu s podnikmi. K realizácii prosperity a dosahovaniu uvedených ekonomických a sociálnych cieľov spoločnosti musia preto prispievať i nepodnikateľské subjekty, a to zabezpečením ich efektívneho fungovania, ktorého podmienkou je takisto osvojenie si moderného manažmentu. Kľúčovým faktorom, ktorý v podstatnej miere rozhoduje o kvalite riadenia na všetkých stupňoch spoločnosti a ekonomiky, čiže v organizáciách centrálnej i podnikovohospodárskej sféry, sú manažéri rozličného rangu, predovšetkým vrcholoví manažéri.

Preto majú tieto funkcie zastávať kvalifikovaní jedinci, t.j. takí, ktorí majú potrebné manažérske schopnosti vrátane morálneho kreditu a zároveň sú ochotní ich systematicky ďalej rozvíjať. Príprava manažérov vyžaduje koncepčnosť a perspektívnosť. Z toho dôvodu musí spoločnosť venovať mimoriadnu pozornosť výchove novej generácie manažérov, pretože tí postupne preberajú manažérske kormidlá v ekonomike a spoločnosti a budú rozhodovať o vývoji a postavení našej republiky vo svete.

Na formovaní profilu budúcich mladých manažérov, ako aj na dotváraní manažérskych schopností ľudí z praxe sa podieľajú rozličné vedné disciplíny. Jedným z dôležitých zdrojov ich poznania je vedná disciplína manažmentu, ktorá predstavuje súbor poznatkov vypracovaných na základe empírie a výsledkov ďalších vied, využívaných v súlade s ich vývojom.  

Kľúčové slová:

manažment

vývoj manažmentu

manažér



Obsah:
  • 1. Úvod 3
    2. Hlavná časť 4
    2.1 Vývoj manažmentu ako študijného odboru 4
    2.2 Súčasný manažment 4
    2.3 Podstata a významy manažmentu 4
    2.3.1 Manažment ako určitá praktická činnosť, proces riadenia 5
    2.3.2 Manažment ako osobitá skupina ľudí, manažérov 6
    2.3.3 Manažment ako súbor poznatkov o riadení , vedná disciplína 7
    3. Záver 8
    4. Zoznam použitej literatúry 9

Zdroje:
  • James H. Donnelly, James L. Gibson, John M. Ivancevich, MANAGEMENT, 1997, ISBN:80-7169-422-3
  • Mikuláš Sedlák CSc., Manažment, 2009, Bratislava, ISBN:978-80-8078-283-2
  • Management, Prof.Ing Ladislav Blažek CSc., 2011, ISBN: 978-80-247-3275-6, Praha
  • Mikuláš Sedlák, Základy manažmentu, Bratislava, ISBN: 978-80-8078-193-4
  • http://www.euroekonom.sk
  • http://www.wikipedia.org