Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Výživa ľudí - vypracované otázky

«»
Prípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
15 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
43470
Posledná úprava
11.08.2015
Zobrazené
1 609 x
Autor:
ferdomravec
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vypracované otázky na skúšku z výživu ľudí

Kľúčové slová:

výživa

ľudí

spu



Obsah:
  • 1. Základné pojmy vo výžive, zásady správnej výživy, história výživy
    2. HODNOTENIE STAVU VÝŽIVY
    3. Regulácia príjmu potravy, energetická bilancia vo výžive.
    4. Bielkoviny (zloženie, biologická hodnota, funkcie)
    5. Tuky ( zdroje, zloženie, funkcie), lipoproteíny ( frakcie, funkcie) a cholesterol
    6. Sacharidy vo výžive (potreba, denná skladba, rozdelenie, význam, zdroje), vláknina vo výžive (význam, zdroje, potreba)
    7. Mikroživiny a antioxidanty
    8. Pitný režim a alternatívne trendy vo výžive (vegetariánstvo, makrobiotika...)
    11. Význam a procesy vzniku amoniaku v organizme, proces jeho detoxikácie a význam pre zdravie
    14 Význam vitamínov rozpustných v tukoch
    15. Úloha pečene v metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín a ich vzájomné súvislosti.
    16.Rozdelenie potravín podľa podielu v pokrme. Pochutiny, význam, rozdelenie a možnosti použitia.
    17.Zmeny hmotnosti a straty živín v potravinách počas ich technologickej úpravy, možnosti minimalizácie.

Zdroje:
  • CABALLERO, B. a i. 2003. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, Vol. 1-10. 2th edition. Oxford : Elsevier Science Ltd.,2003.
  • KELLER, U. - MEIER, R. - BERTOLI, S. 1993. Klinická výživa. 1. vyd. Praha : Scientia Medica, 1993. 240 s. ISBN 80-85526-08-5
  • MIKO, M. - JANÍČEK, G. - KAJABA, I. 1993. Základy výživy. 2. vyd. - 1. dotlač. Bratislava : Slovenská technická univerzita, 1993. 328 s. ISBN 80-227-0540-3
  • cvičenia
  • prednášky