Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Technická pripravenosť výroby - vypracované otázky

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45098
Posledná úprava
12.05.2014
Zobrazené
817 x
Autor:
11fox11
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1.) Výrobný proces a jeho členenie

súhrn pracovných, technologických a prírodných procesov, ktorých účelom je meniť tvar, zloženie, akosť a spojenie pracovných predmetov za účelom získania užitočnej hodnoty, tzv. strojárenského výrobku. Výrobný proces členíme z hľadiska-charakteru zložiek výrobného procesu
-vzťahu k výrobku
-vzťahu k výrobnému programu
-vzťahu k časovému priebehu

Rozdelenie podľa charakteru:

• - Technologický proces, je súhrn činností (tvárnenie, obrábanie, montáž, apod.), usporiadaný v časovom slede na seba nadväzujúcich operácií, ktoré zámerne a postupne menia rozmery, fyzikálne vlastnosti, akosť atď. Tieto činnosti prebiehajú súbežne alebo nezávisle v pracovnom procese.

• - Pracovný proces, je súhrn činností, ktoré vykonáva vo výrobnom procese pracovná sila pomocou pracovných prostriedkov (manipulácia s materiálom, kontrola, apod.)

Rozdelenie vo vzťahu k výrobku:

Hlavný výrobný proces tvorí súhrn hlavných technologických činností, ktoré menia tvar, zloženie, akosť, atď. pracovných predmetov (surovín, materiálu, apod.), ktoré sú určené na expedíciu mimo strojárenský závod.

Pomocný výrobný proces tiež mení tvar, akosť, atď. pracovných predmetov, ktoré však materiálne neprechádzajú do hotových výrobkov určených na expedíciu (výroba nástrojov, prípravkov, zápustiek, pomôcok atď.).

Vedľajší (obslužný) výrobný proces zaisťuje pre strojárenský závod ako celok napr. všetky druhy potrebných energií (elektrickej, tepelnej, tlakovej a úžitkových vôd, atď.), manipuláciu s materiálom, skladovanie, expedíciu, atď.

Rozdelenie vo vzťahu k výrobnému programu:

Hlavná výroba, ktorá tvorí základný výrobný program, ktorý je rozhodujúci pre špecializáciu strojárenského závodu, určuje jeho výrobný profil a je smerodajný pre určenie kapacity závodu ako celku.

Doplnková výroba, ktorá umožňuje lepšie vyť...

Kľúčové slová:

Technická pripravenosť výroby

SPU

Kvalita produkcie

výrobný proces

príprava