Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Hodnotenie poľnohospodárskych produktov- vypracované záverečné otázky

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
9 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45042
Posledná úprava
20.04.2014
Zobrazené
1 437 x
Autor:
jupik353
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:

1. formy nákupu jatočných zvierat



2. Hodnotenie jatočného HD pri nákupe systémom SEUROP - kategórie a triedy kvality - charakteristika

STN 46 6120 „Jatočný HD“ bola novelizovaná v roku 1998 a v plnej miere rešpektuje základnú verziu jednotnej EUROP normy pre nákup jatočného HD. Norma umožňuje nákup jatočných zvierat v mäse. Jatočné telá sa zaraďujú do tried mäsitosti a pretučnenia. Triedy mäsitosti sú vyjadrené písmenami E, U, R, O, P a triedy pretučnenia 1, 2, 3, 4, 5. Pri posúdení mäsitosti sa postupuje od najlepšie osvaleného tela /E/ po najslabšie /P/. Najmenšie pretučnenie je v triede 1 a najväčšie v triede 5.

Kategórie jatočného HD:

Mladé býky - /A/ - jatočné telá mladých nekastrovaných zvierat do 2 rokov veku
Býky - /B/ - jatočné telá iných nekastrovaných zvierat samčieho pohlavia
Voly - /C/ - jatočné telá kastrovaných zvierat samčieho pohlavia
Kravy - /D/ - jatočné telá samičích zvierat, ktoré sa otelili
Jalovice - /E/ - jatočné telá zvierat samičieho pohlavia, ktoré sa ešte neotelili

Kľúčové slová:

poľnohospodárske produkty

hodnotenie

jatočné zvieratá

pretučnenie

akostná trieda



Obsah:
  • 1. formy nákupu jatočných zvierat
    2. Hodnotenie jatočného HD pri nákupe systémom SEUROP - kategórie a triedy kvality - charakteristika
    3. Hodnotenie jatočných ošípaných pri nákupe systémom SUEROP - triedy kvality - charakteristika. Kvalifikovaný odhad podielu svaloviny v jatočne opracovanom tele.
    4. Hodnotenie jatočných oviec pri nákupe - kategórie a triedy kvality - charakteristika
    5. Hodnotenie jatočnej hydiny pri nákupe - trhové druhy, stanovenie tried kvality
    6. Hodnotenie konzumných vajec pri nákupe - zdravotná bezchybnosť vajec. Požiadavky na kvalitu vajec pri nákupe, spôsoby určenia akostných tried vajec.
    7. Hodnotenie medu pri nákupe - trhové druhy medu. Požiadavky na kvalitu /senzorické, fyzikálno-chemické/
    8. Látkové zloženie kravského mlieka. Požiadavky na senzorické vlastnosti - význam hodnotenia a faktory, ktoré ich ovplyvňujú.
    9. Hodnotenie obsahu tuku, bielkovín, beztukovej sušiny, inhibičných látok v kravskom mlieku - význam hodnotenia, požiadavky legislatívy, faktory, ktoré ich ovplyvňujú
    10. Fyzikálno-chemické vlastnosti kravského mlieka /hustota, TTM, titračná kyslosť/ - význam hodnotenia. Požiadavky legislatívy, faktory, ktoré ich ovplyvňujú. Doplnkové znaky kvality mlieka.
    11. Mikrobiologická kvalita a somatické bunky v kravskom mlieku - význam hodnotenia, požiadavky legislatívy, faktory, ktoré ich ovplyvňujú. Technologické vlastnosti kravského mlieka.
    12. Základné požiadavky pri výrobe kravského mlieka. Posudzovanie znakov kvality a štandardnosti dodávok kravského mlieka.
    13. Trhové druhy ovčieho mlieka. Zloženie a vlastnosti ovčieho mlieka - charakteristika a legislatívne požiadavky.
    14. Hygienické požiadavky na ovčie mlieko, chladenie ovčieho mlieka a základné požiadavky na surové ovčie mlieko prijaté mliekarňou na ošetrenie a spracovanie.
    15. Hodnotenie ovčieho hrudkového syra - trhové druhy, požiadavky na kvalitu a výrobu, preberanie, balenie, doprava.