Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Hodnotenie poľnohospodárskych produktov

«»
Prípona
.docx
Typ
študijný materiál
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46346
Posledná úprava
04.01.2016
Zobrazené
970 x
Autor:
nikol.borbelyova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ťahák na 1.čiastkový test z predmetu HPP. Úspešnosť je minimálne 14/20 získaných bodov na teste.

1.) LEPOK
- najvýznamnejšou vlastnosťou pšeničných bielkovín je tvorba lepku
- množstvo a vlastnosti patria medzi základné ukazovatele pekárenskej akosti pšenice
- stanovenie „mokrého lepku“ sa robí ručne vypieraním cesta pod vodou alebo dnes aj samočistiacimi prístrojmi
- stav bielkovín v ňom určuje jeho fyz. vlastnosti predovšetkým tuhosť, pružnosť, ťažnosť a plastičnosť, kt. sú prejavom hydratácie a dispergovateľnosti.
Denaturácia - zásadná premena bielkovín, kedy globulárna štruktúra sa mení na fibrilárnu a s tým je spojená strata rozpustnosti.
Denaturácia termická - jej rozsah sa posudzuje podľa rozpustnosti lepku v 70% etanole.
Čiastočná denaturácia - zvýšenie pružnosti, zníženie ťažnosti
Konštitúcia lepku - tvorený 3D sieť peptidických reťazcov, rôznym spôsobom zvrásnených a prepojených navzájom rôznymi mostíkmi a väzbami, kde určitý význam má aj vrstvička lipidov.
Zásaboné bielkoviny - glutelíny a prolamíny NEROZPUSTNE VO VODE
-schopnosť napučiavania
Biologická hodnota - limitujúce AMK lyzín, treonín, tryptofan

Kľúčové slová:

HPP

SPU

ťahák

hodonotenie poľnohospodárskych produktov

tovaroznalectvo



Obsah:
  • 1.) LEPOK
    2.) Sedimentačný index (Zelenyho index)
    3.) Číslo poklesu
    4.) Vlastnosti sacharózy
    5.) Stanovenie cukornatosti polarimetricky
    6.) Stanovenie rozpustnosti popolovín (Pp) konduktometricky:
    7.) Rdt faktor (Rendement)
    8.) Hodnotenie kvality melasy:
    9.) Jačmeň sladovnícky
    10.) Technologická hodnota pšenice a raže:

Zdroje:
  • Skriptá
  • Poznámky
  • Cvičenia
  • Prednášky