Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Kapitoly skript z Geodézie

«»
Prípona
.zip
Typ
skriptá
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
9,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46172
Posledná úprava
28.09.2015
Zobrazené
1 435 x
Autor:
eliska.vranova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. ZÁKLADNÉ POJMY V GEODÉZII

1.1 ÚLOHY A ROZDELENIE GEODÉZIE

Geodézia je náuka o meraní Země a meraní na zemi. Dělí sa na vyššiu a nižšiu geodéziu. Vyššia geodézia sa zaoberá určováním tvaru a rozměru zemského tělesa, postavením Země vo vesmíre. Nižšia geodézia zahrnuje metody merania, výpočtov a zobrazovania malých častí zemského povrchu, ktoré z hľadiska merania a zobrazovania polohopisu možno považovat' za rovinu. Pri výškových prácach sa Zem pokládá za guľu.

Slovo geodézia je gréckeho póvodu avpóvodnom význame vyjadřovalo delenie země, pódy, čo bolo jednou z hlavných činností starověkých meračov.

Celý vědný odbor sa nazývá geodézia a kartografia a patří medzi matematicko-fyzikálne a technické védy. Specializovanými odbormi geodézie sú napr. geodetická astronómia, gravimetria, družicová geodézia, inžinierska geodézia, pozemkové úpravy, fotogrametria. Z technického hľadiska sa do geodézie počítá aj kataster nehnuteľností. Kartografia sa zaoberá metodami zobrazenia zemského povrchu do roviny a jeho grafickým a matematickým vyjádřením.

Kľúčové slová:

geodézia

meranie

rozmery

kartografia

zobrazenie

súradnice



Obsah:
  • základné pojmy v geodézií ktoré sú potrebné k zvládnutiu skúšky, taktiež meranie uhlov, ktoré je potrebné k praktickým cvičeniam a ku kurzu geodetických prác