Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Hodnotenie poľnohospodárskych produktov

«»
Prípona
.docx
Typ
skriptá
Stiahnuté
24 x
Veľkosť
9,9 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
35257
Posledná úprava
31.10.2010
Zobrazené
1 536 x
Autor:
adulka87
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Hodnotenie poľnohospodárskych produktov
doc.Ing.H. Frančáková,Csc., prof.Ing.J.Čuboň,Csc.,Ing.J.Mareček,PhD, Ing.M.Bobko,PhD


1. POĽNOHOSPODÁRSKE PRODUKTY (SUROVINY A POTRAVINY)
1.1 Členenie surovín
Suroviny sú zložky, ktoré prispievajú k výživnej hodnote, trvanlivosti, textúre, chutnosti hotových výrobkov. Môžeme ich rozdeliť na hlavné suroviny, vodu, aditívne látky, pomocné látky, obaly.
1.1.1. Hlavné suroviny
! Pod pojmom hlavné suroviny treba chápať všetky nosiče výživnej hodnoty. Podľa podmienok získavania a predzásobovania ich možno rozdeliť na tieto skupiny:
l. Suroviny, ktoré sa vyskytujú celoročne, takmer nezávisle od klimatických podmienok (hlavne živočíšne produkty - mäso, mlieko).
2. Suroviny, ktoré sa získavajú počas ohraničeného časového obdobia a pre svoj vysoký obsah vody a citlivú tkanivovú štruktúru ich prakticky nemožno uskladňovať (listová zelenina, bobuľové ovocie, huby).
3. Suroviny so silnej šou tkanivovou štruktúrou, ktoré možno uskladňovať niekoľko mesiacov (hlúbová a koreňová zelenina, jadrové ovocie, zemiaky, cukrová repa, zo živočíšnych - vajcia).
4. Suroviny s nízkym obsahom vody, ktoré možno uskladňovať jeden rok aj dlhšie (obilie, strukoviny, sušené ovocie, škrupinové ovocie, olejniny, kakaové a kávové bôby).
Prevažujú suroviny podliehajúce skaze a suroviny s krátkou trvanlivosťou. Cieľom pozberových technológií je predĺžiť ich prirodzenú uchovateľnosť voľbou vhodných parametrov skladovania (teplota, vlhkosť, zloženie atmosféry) a úlohou spracovateľských technológií je predĺžiť ich trvanlivosť dlhšie ako umožňuje ich prirodzená odolnosť.

Kľúčové slová:

1

POĽNOHOSPODÁRSKE PRODUKTY (SUROVINY A POTRAVINY) 2

OBILNINY 3

Olejniny



Obsah:
  •  


     


Zdroje:
  • Hodnotenie poľnohospodárskych produktov
  • doc.Ing.H. Frančáková,Csc., prof.Ing.J.Čuboň,Csc.,Ing.J.Mareček,PhD, Ing.M.Bobko,PhD