Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Význam a pestovanie slnečnice v podmienkach SR a vo svete

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14044
Posledná úprava
20.05.2022
Zobrazené
2 937 x
Autor:
mihalcikova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Olejnaté plodiny sú veľmi významnou skupinou plodín v rámci svetovej rastlinnej výroby. Zaberajú hneď po obilninách najväčšie pestovateľské plochy na ornej pôde. Slnečnica - Helianthus pochádza zo Strednej Ameriky, presnejšie z Mexika, zaraďuje sa teda k tým plodinám (zemiaky, batáty, kukurica, tabak), ktoré sa dostali do ostatných častí sveta až začiatkom 16. storočia. Zaraďuje sa k olejnatým plodinám, ktoré v istom zmysle zrevolucionovali svetové poľnohospodárstvo, prispeli k zvýšeniu jeho intenzity a tiež spestrili jedálny lístok ľudí v jednotlivých oblastiach sveta.

Význam slnečnice je vo svetovom poľnohospodárstve ako aj na Slovensku mnohostranný. Malá časť z celkovej produkcie olejnatých semien sa používa priamo na ľudskú výživu. V niektorých krajinách (typické sú v tomto smere Rusko a Ukrajina) sa časť slnečnice konzumuje - podobne ako tekvicové semená - ako pochúťka. V iných krajinách (Turecko, Bulharsko a Rumunsko) sa slnečnicové jadrá používajú na výrobu známej sladkej pochúťky - chalvy. Úplne prevažujúca časť zo svetovej produkcie slnečnicových semien sa používa na výrobu rastlinných olejov (90%). Slnečnicové semeno je produktom, ktorý obsahuje vysoké percento veľmi kvalitného jedlého oleja (48-52%), a tiež vysoké percento bielkovín (17%). Slnečnicový olej je veľmi hodnotený a vyhľadávaný pre jeho vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Tento ich význam je ešte znásobený faktom, že rastlinné oleje majú niektoré významné prednosti z hľadiska dietetického a zdravotného - v porovnaní so živočíšnymi tukmi. Spomedzi týchto rastlinných olejov a tukov sa zas prevažujúca časť používa v ľudskej výžive, len menšia časť z nich sa používa k nepotravinárskym účelom ako priemyselné a technické oleje a v chemickom a farmaceutickom priemysle. Sprievodným znakom výroby rastlinných olejov sú výlisky, ktoré sú vhodným krmivom pre hospodárske zvieratá. Časť slnečnicových semien sa používa na kŕmenie rôznych, najmä domácich vtákov. Suché odsemenené disky (hlavy) sú tiež vhodné ako krmivo. V poslednom čase sa stále viacej slnečnice pestuje na zeleno, ako silážna plodina.(Jurášek)

Vlákno stonky slnečnice sa využíva na výrobu papiera (Čína) alebo ako prísada do textílií. V niektorých štátoch sa v poľnohospodárskej praxi slnečnicové stonky využívajú ako kulisy na zachytávanie snehu na poliach, na stavbu prechodných plotov, na kúrenie a pod. Účelné je však využiť všetky zvyšky slnečnice a vrátiť ich späť do pôdy, aby nevznikali straty organickej hmoty a živín, pretože popol slnečnice obsahuje veľké množstvo draslíka a fosforu. (Špaldon)
...

Kľúčové slová:

slnečnica

olejniny

rastlinná výroba

slnečnicový olej

olejnaté plodiny

olej

pestovanie slnečnice

rastlina

slnečnicové semená

pestovanie

arašidy

repka olejka

sója

hospodárstvo

ekonomika



Obsah:
  • Úvod
    Význam pestovania slnečnice
    Pestovateľské plochy
    Pestovanie slnečnice
    Šľachtenie slnečnice
    Záver

Zdroje:
  • Fábry, A.- Škeřík,J.: Pestovanie a obchod s olejninami vo svete, ich dopad na slovenských pestovateľov, Naše pole 10/2004
  • Jurášek, P.: Svetové poľnohospodárstvo 1.diel.Bratislava, At publishing 1997.
  • Karaba, S.: Čo rozhodovalo o úrodách slnečnice v r.2004?, Naše pole 11/2004.
  • Špaldon, E.: Rastlinná výroba. Bratislava, Príroda 1982
  • http://www.nasepole.sk
  • http://www.uvtip.sk