Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Tráviaca sústava

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
13 x
Veľkosť
2,0 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46366
Posledná úprava
11.01.2016
Zobrazené
9 689 x
Autor:
dominika.svecova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Hlavným miestom trávenia v tele je rôzne poohýbaná trubica, ktorá siaha od úst až po análny otvor a je dlhá asi sedem metrov. Na pomalom rozklade prechádzajúcej z jedného konca tejto trubice na druhý sa významnou mierou podieľajú rozličné ďalšie orgány napríklad slinné žľazy, pečeň, žlčník a podžalúdková žľaza.

Tráviaci proces začínajú zuby a látky v slinách. Spracujú potravu tak, aby hladko prekĺzla úzkym priechodom - pažerákom - do žalúdka. V žalúdku sa potrava počas niekoľkých hodín premiešavania s kyselinou, ktorá je taká silná, že rozpustí aj kov, premení na polotekutú hmotu. Potom natrávená hmota prechádza do tenkého čreva, najvýznamnejšej časti tráviaceho traktu. V skrútených slučkách tejto dlhej trubice sa vstrebú takmer všetky užitočné zložky potravy. Vlny v kontrakcií svaloviny červenej steny posúvajú potravu vpred, zatiaľ čo tráviace enzými dokončujú proces jej rozkladu. Niektoré z týchto enzýmov sa tvoria v stene tenkého čreva, ďalšie produkuje podžalúdková žľaza a pečeň. Keď potrava dosiahne nasledujúcu časť tráviaceho traktu, hrubé črevo, pozostáva prevažne z nepotrebného materiálu a vody.

Hrubé črevo, ktoré je oveľa širšie ako tenké, plní pomerne jednoduchú úlohu : vstrebáva sa v ňom voda zo strávenej potravy a zvyšný odpad a mení sa na stolicu, ktorú v istých intervaloch vylučujeme z tela análnym otvorom.

Kľúčové slová:

žalúdok

pečeň

tráviaca sústava

ústa

zuby

črevo

konečník



Obsah:
  • Predsieň ústnej dutiny ( vestibulum oris )
    Ústa
    Zuby
    Jazyk
    Podnebie
    Slinné žľazy
    Prehĺtanie
    Hltan
    Pažerák
    Žalúdok
    Tenké črevo
    Dvanástnik
    Hrubé črevo
    Pečeň
    Spojenie pečene s tráviacim traktom
    Cirhóza pečene
    Podžalúdková žľaza
    Konečník
    Výživové potreby
    Rozmanitá strava