Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Protokol č. 8 - Rast a vývin 1 a 2

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
23 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
36520
Posledná úprava
02.02.2011
Zobrazené
1 996 x
Autor:
alex_laiho
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ÚLOHA 1: Chemická detekcia životaschopnosti semien.
PRINCÍP: Pri chemickej detekcii životaschopnosti semien rastlín využívame chemickou reakciou spôsobené zmeny zafarbenia hlavných častí semien. 2,3,5-trifenyltetrazólium chlorid (TTC) je živými bunkami embrya dehydrogenázovou aktivitou redukovaný na formazán, ktorý sa prejavuje červeným zafarbením. Indigokarmín je prírodné tmavomodré farbivo s veľkou molekulou. Živé bunky embrya s nepoškodenými biologickými membránami nie sú schopné prijať indigokarmín a tak sa nefarbia.
MATERIÁL A POMÔCKY: Semená (živé a mŕtve) rôznych druhov rastlín (fazuľa, kukurica, bôb), Petriho misky, 0,1 % roztok 2,3,5-trifenyltetrazólium chloridu (TTC) a 0,002 % roztok indigokarmínu.

ÚLOHA 3: Sledovanie mobilizácie zásobných látok pri klíčení.
PRINCÍP: Klíčenie semien ako heterotrofný proces závisí na mobilizácii a využívaní zásobných látok (škrob, lipidy, proteíny). Zrno jačmeňa obsahuje zásobnú látku škrob, ktorý sa počas klíčenia hydrolyzuje na glukózu a tá je v procese biologickej oxidácie využívaná na získavanie energie. Podobne semená slnečnice, ktoré obsahujú ako zásobné látky lipidy, sú závislé od oxidácie lipidov na mastné kyseliny. Vhodnými chemickými činidlami škrob a lipidy cytochemicky vizualizujeme.
MATERIÁL A POMÔCKY: Napučané a naklíčené semená rôznych druhov rastlín (jačmeň, slnečnica), Lugolov roztok, 0,2 % roztok Sudan III, mikroskop, mikroskopické pomôcky.

ÚLOHA 3: Založenie experimentu na sledovanie medziorgánových korelácií
PRINCÍP: Medziorgánové korelácie sú základom celistvosti rastlinného organizmu. Princípom sledovania korelačnej celistvosti klíčiacich rastlín je experimentálny zásah do apikálnej dominancie rastového vegetačného vrchola.
MATERIÁL A POMÔCKY: Naklíčené semená hrachu, nakličovadlá, žiletka, lanolínová pasta s 0,5 % β-indolyloctovou kyselinou (IAA).

ÚLOHA 4: Identifikácia etapy organogenézy obilnín.
PRINCÍP: Zakladanie a tvorba jednotlivých orgánov rastliny sa uskutočňuje procesom organogenézy. Základy jednotlivých orgánov sú na vegetačnom vrchole. Charakteristické stavy v diferenciácii vegetačného vrcholu sú označované ako etapy organogenézy.
MATERIÁL A POMÔCKY: Rastliny pšenice alebo kukurice, preparačná ihla, špendlíky, binokulárna lupa.

Kľúčové slová:

fyziológia rastlín

protokol

klíčenie

semená

obilniny