Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Protokol č. 1 - Osmotické javy

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
33 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
36513
Posledná úprava
02.02.2011
Zobrazené
4 084 x
Autor:
alex_laiho
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ÚLOHA 1: Demonštrácia osmotických javov (plazmolýza a deplazmolýza).
PRINCÍP: Osmóza je transport molekúl rozpúšťadla cez semipermeabilnú membránu z miesta s vyššou koncentráciou molekúl vody do miesta s jej nižšou koncentráciou. Ak sa živá bunka nachádza v hypertonickom roztoku (koncentrácia rozpustených látok je v okolí bunky vyššia, ako je koncentrácia bunkového roztoku), dochádza k exoosmóze, čo sa prejavuje plazmolýzou. Ak plazmolyzovanú bunku vložíme do hypotonického roztoku (koncentrácia rozpustených látok je v okolí bunky nižšia, ako je koncentrácia bunkového roztoku), dochádza k endoosmóze, ktorá sa prejavuje deplazmolyzou.
MATERIÁL A POMÔCKY: Cibuľa kuchynská červená, destilovaná voda, 1M roztok sacharózy, mikroskop a mikroskopické potreby.

ÚLOHA 2: Stanovenie osmotického potenciálu (ψS; MPa) pokožkových buniek sukníc cibule metódou hraničnej plazmolýzy.
PRINCÍP: Stupeň plazmolýzy buniek závisí od koncentrácie okolitého roztoku. V rade roztokov sacharózy so známou koncentráciou, zostavenom tak, aby boli zastúpené hypo-, izo-, aj hypertonický roztok, hľadáme takú koncentráciu roztoku, v ktorom bunky začínajú plazmolyzovať. Takýto roztok nazývame izotonický a osmotický jav hraničná plazmolýza .
MATERIÁL A POMÔCKY: Kuchynská cibuľa červená (Allium cepa), Petriho misky, 0,1 M až 1,0 M roztok sacharózy, mikroskop, mikroskopické potreby.

Kľúčové slová:

fyziologia rastlín

protokol