Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Menový program Národnej banky Slovenska v súčasnosti a v najbližších rokoch

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42253
Posledná úprava
08.06.2013
Zobrazené
916 x
Autor:
sunnygirl4
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Menový program NBS do roku 2008

Stratégia výkonu menovej politiky do roku 2008

Od svojho vzniku v roku 1993 publikovala Národná banka Slovenska každoročne menový program na nasledujúci rok a od roku 2001 sa súčasťou menových programov stal aj strednodobý výhľad na ďalšie tri roky. Súčasne, spravidla v máji, NBS zverejňovala aktualizáciu menového programu. Cieľom oboch týchto dokumentov bolo priblížiť verejnosti očakávaný makroekonomický vývoj inflácie, pričom programový interval jej vývoja predstavoval implicitný cieľ menovej politiky. Zameranie menovej politiky na vývoj inflácie sa zvýraznilo aj novelou zákona o Národnej banke Slovenska z roku 2001, kedy bol hlavný cieľ udržiavania menovej stability nahradený cieľom udržiavania cenovej stability.

Menový program NBS tak mal poskytnúť ekonomickým subjektom dostatok informácií pri formulovaní ich rozhodnutí. Jeho jednoročný rámec však predstavoval určité obmedzenie z hľadiska posudzovania dlhodobejších podnikateľských zámerov. Aj keď v posledných rokoch bol súčasťou menového programu aj strednodobý horizont, tento mal však formu výhľadu.

V máji 2004 sa Slovensko stalo členom Európskej únie a NBS sa začlenila do Európskeho systému centrálnych bánk. Podpísaním prístupovej zmluvy sa Slovensko stalo členom hospodárskej a menovej únie ako členský štát, pre ktorý platí výnimka. To znamená, že Slovensko nadobudlo štatút členského štátu s derogáciou , čiže vstupom do EÚ Slovensko prijalo záväzok stať sa v budúcnosti členom menovej únie. V júli 2003 Vláda SR prerokovala spoločný materiál MF SR a NBS „Stratégiu prijatia eura“ a schválila „Spoločné vyhlásenie Vlády SR a NBS k postupu pri vstupe do eurozóny“, kde sa zaviazala, že urobí všetko pre úspešnú realizáciu potrebných reforiem a v spolupráci s NBS bude pripravovať komplexné predpoklady pre zavedenie eura na Slovensku v rokoch 2008 až 2009. Zároveň potvrdila, že výhody členstva v eurozóne prevýšia nevýhody. V Konvergenčnom programe Slovenska do roku 2010, ako aj v jeho aktualizácií sa konštatuje, že slovenská ekonomika smeruje k udržateľnému plneniu Maasrichtských kritérií v roku 2007. V septembri 2004 vláda schválila spoločný materiál MF SR a NBS „Konkretizáciu stratégie prijatia eura v SR“, kde na základe zhodnotenia výsledkov analýz a stavu realizácie reforiem sa konštatuje, že zavedenie eura je reálne v roku 2009.
...

Kľúčové slová:

menový program NBS

národný plán zavedenia eura

rubová strana euromincí



Obsah:
  • Menový program NBS do roku 2008
    Stratégia výkonu menovej politiky do roku 2008
    Národný plán zavedenia eura
    Splnenie maastrichtských kritérií
    Euro a Slovensko
    Proces zavedenia eura na Slovensku
    Rubová strana slovenských euro mincí