Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Hroznové Víno, Vinič Hroznorodý produkcia a spotreba na Slovensku

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
43584
Posledná úprava
29.01.2014
Zobrazené
1 199 x
Autor:
vladino.vojtela
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Význam hrozna vo výžive obyvateľstva je pomerne veľký. Môžeme ho konzumovať v surovom stave ako súčasť jedálneho lístka, či ho použiť ako surovinu na výrobu kompótov, štiav, sirupov, osviežujúcich nápojov alebo na výrobu najušľachtilejšieho alkoholického nápoja - vína.
Vedci zistili, že víno obsahuje okolo sto rôznych látok nevyhnutných pre výživu človeka. Medzi ne patria najmä všetky vitamíny skupiny B, H, aminokyseliny, minerálne látky, organické kyseliny a mnohé iné. Taktiež boli vyskúmané odborníkmi pozitívne zdravotné účinky v prevencii proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Na príčine sú fenolické zlúčeniny pôsobiace ako ochranné látky. Prekvasením sa tieto vzácne látky vo víne ničia. Možno povedať pravidelná striedma konzumácia vína, čo je cca 0,25-0,40 litra denne prospieva organizmu a teda aj zdraviu. Takéto množstvo chráni telo pred rizikom vzniku hepatitídy, žalúdočných vredov, chráni pred infekciami.

Kľúčové slová:

víno

vinič

hrozno

hroznorodý

produkcia

alkohol

certifikácia



Obsah:
  • Úvod 3
    História vinohradníctva a vinárstva 4
    Pestovanie viniča hroznorodého v roku 2010 5
    Certifikácia vín v roku 2010 9
    Pestovanie viniča hroznorodého v roku 2011 12
    Certifikácia vín v roku 2011 14
    Záver 18

Zdroje: