Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Analýza vývoja nezamestnanosti na Slovensku a v Eurozóne za posledných 10 rokov

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
16 x
Veľkosť
1,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42591
Posledná úprava
06.01.2014
Zobrazené
1 738 x
Autor:
martina.kolembusova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Nezamestnanosť v Slovenskej republike predstavuje jeden z najzávažnejších sociálno-ekonomických problémov, s ktorými sa je potrebné vysporiadať. Výška nezamestnanosti na Slovensku dlhodobo patrí k najväčším spomedzi kandidátskych krajín, ktoré sa v roku 2004 pravdepodobne stanú členmi EÚ. Navyše je veľmi nerovnomerne rozdelená v rámci jednotlivých regiónov Slovenska. To má veľmi negatívne dopady na celkovú životnú úroveň obyvateľstva a najmä celkovú sociálnu stabilitu a zmier. Nehovoriac o veľkom nevyužitom ľudskom potenciáli, ktorý sa nepodieľa na tvorbe národného bohatstva. Pri dlhodobej nezamestnanosti sa navyše tento potenciál postupne znižuje.

Je potrebné uvedomiť si, že nezamestnanosť je novodobou chorobou ľudstva, a to nie len v zaostalých a rozvojových krajinách, ale aj v krajinách s rozvinutou trhovou ekonomikou. Jedným z dôvodov je existencia štedrých sociálnych systémov, ktoré na jednej strane bojujú proti chudobe, ale na druhej pôsobia ako silný demotivujúci faktor. Faktom je, že nezamestnaní sa nielenže nepodieľajú na spoločnom vytváraní hodnôt svojej krajiny, ale aj spôsobujú znižovanie spoločenských hodnôt, čo v konečnom dôsledku vedie k poklesu bohatstva krajiny.

Vo vývoji nezamestnanosti v krajinách, je určujúcim prvkom predovšetkým miera ekonomického rastu. Na Slovensku sa o nezamestnanosti začalo hovoriť po udalostiach v novembri 1989. Do tohto momentu, bola nezamestnanosť umelo udržiavaná na nulovej hodnote. V tomto období prinášala u nás vernosť a lojalita profesií a podnikov pracovníkom očakávanú istotu a to tak ekonomickú, sociálnu ako aj spoločenskú. To bolo pozitívne prijímanou hodnotou, a preto bola taktiež najrôznejšími výhodami či odmeňovaním. Spoločensko - politické zmeny v danom období, boli výsledkom vytvárania základov trhového hospodárstva, no priniesli zo sebou mnoho problémov, kde samozrejme patrila i nezamestnanosť.

Miera nezamestnanosti od vzniku samostatnej republiky začala naberať na hodnotách. Vstupom Slovenska do Európskej únie (EÚ) v máji 2004, začali hodnoty nezamestnanosti postupne klesať. Otvorili sa zahraničné trhy a mnoho osôb vycestovalo za prácou do zahraničia. Lákadlom pre zahraničných investorov, ktorí v našej krajine začali budovať svoje prevádzky bola v prvom rade lacná, dostupná a kvalitná pracovná sila. V súčasnosti hodnoty nezamestnanosti na území Slovenskej republiky dosahujú hodnoty dvojciferných čísel.

Kľúčové slová:

nezamestnanosť

analýza nezamestnanosti

Eurozóna

Slovensko



Obsah:
  • Úvod 2
    1 Teoretické vymedzenie pojmu nezamestnanosť 3
    2 Analýza vývoja nezamestnanosti na slovensku v období 2002 - 2012 6
    2. 1 Nezamestnanosť na slovensku v roku 2002 6
    2. 2 Nezamestnanosť na slovensku v období rokov 2003 -2005 8
    2. 3 Nezamestnanosť na slovensku v období rokov 2006 -2008 11
    2. 4 Nezamestnanosť na slovensku v období rokov 2009 -2011 14
    2. 5 Nezamestnanosť na slovensku v roku 2012 16
    3 Analýza vývoja nezamestnanosti v eú-27 19
    3. 1 Vývoj nezamestnanosti v eú-27 od roku 2000 19
    3.2 Vývoj nezamestnanosti mladých v krajinách eú-27 21
    3.3 Vývoj miery nezamestnanosti mužov a žien v eú 27 22
    3.4 Aktuálna situácia na trhu práce a nezamestnanosť krajín eú 27 22
    4 Porovnanie vývoja nezamestnanosti v sr a eú-27 24
    Záver 25
    Bibliografia 26