Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Agresívne správanie u detí a mládeže

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46782
Posledná úprava
23.11.2016
Zobrazené
1 210 x
Autor:
martina.coplakova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Žijeme v dobe, v ktorej sa s prejavmi agresie stretávame až priveľmi často. Stúpa trestná činnosť mládeže, najmä násilná kriminálna činnosť mladistvých páchateľov, sledujeme excesívne výčiny futbalových fanúšikov, zneužívanie sily voči slabším jedincom, bezcieľne sa ponevierajúce partie rovesníkov po mestských sídliskách, ktorí si krátia čas hrozivými zábavkami. Býva v spoločnosti považovaná za problém, ktorý je pre svoju závažnosť a spoločenskú nebezpečnosť stále aktuálnejšia. Je pomerne dosť ťažko riešiteľná. Svedčia o tom aj čoraz viac narastajúce prípady deliktov spáchaných deťmi a mladistvými. Neklesajú počty mladistvých narkomanov a veková hranica zneužívania drog sa posúva do detského veku, prechádza sa na tvrdé drogy. Niektoré pramene uvádzajú, že až 60% agresivity spôsobujú genetické predispozície. Agresivita v škole medzi deťmi sa označuje ako šikanovanie. No čoraz častejšie sa vyskytuje agresívne správanie voči pedagógom, rodičom. Veľmi dôležitým aspektom vo výchove v období detstva ako aj dospievania je aj príklad rodičov. Agresivitu možno označiť ako sklon k útočnému jednaniu voči veciam, zvieratám a ľuďom. Agresivita väčšinou súvisí s vnútornou nepohodou a rozpormi medzi prežívaním a jednaním.

Kľúčové slová:

agresivita

alkohol

drogy

chovanie

poruchy

sociálna deviácia



Obsah:
  • Úvod
    1 Agresivita
    1.2 Hlavné príčiny agresivity u detí a mládeže
    2 Zvládanie a riešenie agresie
    3 Poruchy chovania a agresivita detí a mládeže
    4 Sociálna patológia a sociálna deviácia
    Záver

Zdroje:
  • Agresia žiakov očami sociálneho pedagóga / Ctibor Határ. - 1. vyd. - Nitra : Univerzita Konštantína Filozofa, 2007. - 99 s. ; 21 cm. - ISBN 978-80-8094-103-1
  • Agresivita a kriminalita školskej mládeže / Zdeněk Martinek. - 2009. - ISBN: 9788024723105
  • Problémové chování dětí a mládeže : chybná pojetí výchovy, vyučování a pedagogické komunikace : interpersonální konflikty v pedagogických situacích : strategie řešení školních konfliktů / Stanislav Navrátil ; Jan Mattioli. - 1. vyd. - Praha : Grada Publishing, 2011. - ISBN 978-80-247-3672-3.
  • http://www.kniznica-poh.sk/archiv/images/stories/bibliografie/sikanovanie.doc