Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Zrno kukurice siatej

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
41470
Posledná úprava
01.02.2013
Zobrazené
2 218 x
Autor:
danielav
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
2. Makroskopická charakteristika zrna

Po opelení vznikne z každého piestikového kvietka veľké, žlté alebo červenkasté zrno. Zrná ostávajú sedieť na zdužnatenom šúľku. Kukurica pochádza z Ameriky, kde sa pestovala ako obilnina ešte pred príchodom Európanov. (http://herbar.albumy.biz/kukurica-siata/, 2012) Vegetačné obdobie kukurice možno rozdeliť na 4 fenofázové intervaly:

1. Interval pomalého rastu. Kukurica v tomto intervale nie je príliš náročná na vodu, ale nadmerné sucho tento interval značne predlžuje. Nepriaznivo vplýva aj nízka teplota vzduchu. 

2. Druhý interval trvá až do mliečnej zrelosti. V tomto intervale sa rozhoduje o výške úrody a limitujúcim faktorom je dostatok vody.

3. V treťom intervale rastlina prijíma menej vody, klesá obsah dusíkatých látok a rastliny sú nevhodné na silážovanie. V intervale nadobúda väčší význam teplota vzduchu, ktorá urýchľuje prechod od mliečnej k plnej zrelosti.

4. Je to interval rýchleho vysychania, vyžaduje veľmi málo vody, ale dostatočne vysoké teploty (E. Líška et. al, 2008) 

Kľúčové slová:

zrno

kukurica

krmivo

úprava

zloženie zrna



Obsah:
  • Všeobecná charakteristika kukurice
    Makroskopická charakteristika zrna
    Výživná hodnota kukurice
    Chemické zloženie zrna kukurice
    Fyziologický účinok krmiva na organizmus zvierat
    Skrmovanie siláže z mliaždeného zrna
    Spôsob úpravy a dávkovanie
    Zoznam použitej literatúry

Zdroje: