Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Hodnotenie potravín - Víno

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11728
Posledná úprava
20.12.2018
Zobrazené
1 299 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Víno je známe v ľudskej pospolitosti tisícky rokov. Prelína sa ľudskou kultúrnou históriou bez ohľadu na náboženstvo, rasu a zemepisný pôvod. Jedni ho oslavovali, iní zatracovali. História najušľachtilejšieho nápoja je zároveň rovnako pestrá a pútavá ako história jeho pestovateľov a ctiteľov. V starom Grécku i Ríme, u Židov a v celej kresťanskej ére patrilo víno ku každodennému životu. V dejinách je víno často nazývané nápojom, ktorý zohral dôležitú rolu nielen pri slávnostných a spoločenských udalostiach, ale mal významné poslanie i v ľudovom lekárstve, kde mu boli mu pripisované dokonca nadprirodzené účinky. (www.Vino.Obnova.sk, 22.01.2005)
Víno je výrobok (nápoj) získaný úplným alebo čiastočným alkoholovým kvasením čerstvého hrozna, pomletého hrozna alebo muštu.
Slovensko patrí medzi staré vyspelé vinárske krajiny. Pestovanie viniča hroznorodého, výroba vína a jeho dostávanie do obehu sa u nás riadi Zákonom č. 434/2002 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve plus vykonávacími predpismi a ďalšími vyhláškami MP SR. V zmysle uvedeného zákona sa Slovensko delí na 6 vinohradníckych oblastí: Malokarpatskú Južnoslovenskú, Stredoslovenskú, Nitriansku, Východoslovenskú, Tokajskú a 40 rajónov a obcí, definované sú aj vinohradnícke hony. (Bojňanská T., Tovaroznalectvo,2003, str. 71)
Sortimentná skladba našich vinohradov poskytuje širokú paletu odrôd viniča hroznorodého. Ich správne zastúpenie v jednotlivých vinohradníckych oblastiach, regiónoch či honoch je dôležitou podmienkou pestovateľskej a spracovateľskej úspešnosti.

Kľúčové slová:

víno

druhy vína

členenie

hodnotenie potravín

tokajské víno

chemická analýza

zvyškový cukor



Obsah:
  • ÚVOD -2-
    1 ČLENENIE VÍN -3-
    1.1 Členenie vín podľa najmenšej cukornatosti hrozna alebo muštu, z ktorého bolo vyrobené, podľa obsahu alkoholu prítomného v ňom, podľa odrody, podľa spôsobu úpravy a podľa kvality -3-
    1.1.1 Stolové víno -3-
    1.1.2 Akostné víno -3-
    1.1.2.1 Členenie akostného víno -4-
    1.1.3 Víno s prívlastkom -4-
    1.1.3.1 Členenie vín s prívlastkom -5-
    1.1.4 Akostné víno vyrobené vo vymedzených regiónoch 6
    1.1.5 Tokajské víno -6-
    1.1.5.1 Členenie tokajských vín -6-
    1.1.6 Upravované víno -7-
    1.1.6.1 Členenie upravovaných vín podľa pretlaku oxidu uhličitého -7-
    1.1.7 Víno na priemyselné spracovanie -8-
    1.2 Členenie vín podľa obsahu zvyškového cukru -8-
    2 HODNOTENIE VÍNA 9
    2.1 Chemická analýza vína 9
    2.2 Posudzovanie vína zmyslami -10-
    2.2.1 Posudzovanie vína zrakom -10-
    2.2.2 Posudzovanie vína čuchom -11-
    2.2.3 Posudzovanie vína chuťou -11-
    ZÁVER -13-
    ZOZNAM POUŽITEJ LITERATÚRY -14-

Zdroje:
  • BOJŇANSKÁ, T. - ČUBOŇ, J. 2003. Tovaroznalectvo. Nitra: SPU, 2003. 143 s. ISBN 80-8069-254-8
  • MALÍK, Fedor: 1994. Dobré víno. Bratislava: Polygrafia vedeckej literatúry a časopisov SAV, 1994. 324 s. ISBN 80-88780-00-4
  • Zbierka zákonov č. 434/2002