Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Mikroekonómia - prednášky (Predmet ekonomickej teórie, Základy analýzy dopytu a ponuky, Štátne intervencie do dopytu a ponuky: dane, dotácie, regulácia cien...)

«»
Prípona
.zip
Typ
prednášky
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
7,9 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48110
Posledná úprava
04.04.2022
Zobrazené
399 x
Autor:
Uniza
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Predmet ekonomickej teórie

Predmet ekonomickej teórie ako vedy je výsledkom dlhodobého historického rozvoja. Každá spoločnosť, každý jednotlivec sa denne stretával a stretáva s ekonomickými problémami spojenými s jeho existenciou, ktoré musí riešiť, čo si vyžaduje neustále prijímať ekonomické rozhodnutia rôzneho druhu. V každej etape historického rozvoja je potrebné dať odpoveď na tri základné otázky: čo vyrábať, ako vyrábať a pre koho vyrábať.
Ľudské potreby sú neobmedzené. Ani jedna spoločnosť neumožňuje vyrábať všetko, čo by ľudia chceli na uspokojenie svojich potrieb. Problém spočíva v tom, že všetky disponibilné zdroje určené na produkciu statkov sú obmedzené, limitované. Zdroje, ktoré sa využijú na výrobu jedného tovaru, sa vylučujú z výroby druhého tovaru. Keď napríklad, spoločnosť všetko drevo použije na výrobu nábytku, nebude sa môcť vyrobiť papier. Všetky disponibilné zdroje (vrátane časového faktora) majú alternatívne využitie. Ohromné množstvo ekonomických cieľov pri obmedzených možnostiach a zdrojoch nastoľuje problém ekonomického rozhodovania - výberu najlepšej alternatívy zo všetkých možností ich využitia, pri ktorom sa dosahuje maximálne uspokojenie potrieb pri daných výdavkoch. Metódy riešenia tohto hlavného problému - výber medzi alternatívnym využitím zdrojov - sú predmetom ekonomickej teórie ako vedy.
Potreby každej spoločnosti presahujú možnosti disponibilných zdrojov. Všetky trhové subjekty - každý človek, firma a spoločnosť ako celok, uskutočňujú racionálne rozhodnutia o tom čo vyrábať (aké statky a služby a v akom množstve), ako vyrábať (s pomocou akých vzácnych a obmedzených zdrojov a akých technológií), a pre koho vyrábať, teda ako determinovať podmienky a smery využívania obmedzených zdrojov. Ekonomická veda sa snaží nielen zafixovať, to čo už je, ale navrhuje a predkladá najlepšie spôsoby výberu vzniknutých situácií. Vzniká problém tzv. racionálneho vedenia hospodárstva: celá spoločnosť akoby je zúčastnená v hre s presne stanovenými a známymi pravidlami. Predpokladá sa obyčajne, že subjektom hospodárstva vystupuje „homo economicus“ - racionálny (rozumný) človek, dobre vyučený, s hlbokými všeobecnými a profesionálnymi vedomosťami a bohatou praxou, cieľom ktorého je dosiahnutie maximálnych výsledkov pri daných nákladoch, alebo minimalizácia výdavkov pri dosiahnutí vyznačeného cieľa. Taký predpoklad je dosť nereálny, pretože informácia o reálnej skutočnosti hospodáriacich (ekonomických) subjektoch je veľmi obmedzená. Ekonomická teória predpokladá, že každý trhový subjekt sa usiluje dosiahnuť maximálne výsledky: spotrebiteľ - maximálne uspokojenie svojich potrieb, firma - maximálny zisk, štát - čo najvyššiu životnú úroveň.
...

Kľúčové slová:

mikroekonómia

ekonomika

ekonomická teória

dopyt

ponuka

dane

dotácie

cena

regulácia cien

spotrebiteľ

správanie spotrebiteľa

výroba

konkurencia

trh

teória výroby

teória nákladov



Obsah:
  • Predmet ekonomickej teórie
    Základy analýzy dopytu a ponuky
    Štátne intervencie do dopytu a ponuky: dane, dotácie, regulácia cien
    Teória správania spotrebiteľa
    Teória správania spotrebiteľa - rozpočtová priamka
    Teória výroby a produkčná funkcia
    Výroba a teória nákladov
    Dokonalá konkurencia a rozhodovanie firmy
    Nedokonalá konkurencia a rozhodovanie firmy
    Trh výrobných faktorov

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • študijný materiál