Popis:
		Vlastná práca
Najčastejšia príčina úmrtia dospelej populácie v Českej republike v súčasnej dobe sú kardiovaskulárne a nádorové ochorenia. Je známe, že v prevencii týchto ochorení hrá dôležitú úlohu výživa. Príjem stravy u detí je potrebné riadiť podľa potravinovej pyramídy, kde základ sú cereálie, zelenina, ovocie, teda zdroje vlákniny.
Vláknina patrí medzi nutrienty, ktoré sa nedajú v ľudskom organizme tráviť. Rozoznávame dva typy vlákniny, rozpustnú a nerozpustnú. V potravinách je obvykle prítomná ako rozpustná, tak i nerozpustná vláknina
Rozpustná vláknina je rozpustná vo vode a je štiepená baktériami v kolone. Zväčšuje objem stolice a obsah vody v stolici. V tráviacom trakte vo forme gélu reguluje vstrebávanie napr. cukru a znižuje hladinu cholesterolu. Rozpustná vláknina je obsiahnutá v ovocí, pssyliu, niektorých fazuľách, ovse, jačmeni a ďalších potravinách....
		
        
    
    Kľúčové slová:
		
		  		  príjem vlákniny
		  		  strava
		  		  deti
		  		  chronicky choré deti
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Vlastná práca
Metodika
Výsledky
Diskusia
Záver
Použitá literatúra 
		
		
				
		
		Zdroje:
		
		    
		    		    - HRSTKOVÁ, Hana – BRÁZDOVÁ, Zuzana – BAJER, Milan. Vláknina vo výžive detí. In Hygiena, roč. 53, 2008, č. 1, s. 52-53.