Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ochranná známka a jej význam pri podnikaní

«»
Prípona
.pdf
Typ
bakalárska práca
Stiahnuté
23 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
18853
Posledná úprava
22.01.2009
Zobrazené
1 350 x
Autor:
jojinka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ochranná známka predstavuje spoľahlivý, medzinárodne uznávaný a štátom garantovaný spôsob ochrany výrobkov alebo služieb. Za ochrannú známku je možné považovať akékoľvek písomné alebo grafické zobrazenie, prípadne ich vzájomnú kombináciu, ktorým je možné rozlíšiť tovary alebo služby. Registrovaný produkt býva označovaný symbolom ® alebo tiež písmenami ™ (tzv. trade mark). Ochranná známka dáva svojmu majiteľovi súdne vymáhateľnú právnu záruku.
Majiteľ ochrannej známky má istotu, že dobré meno jeho produktu nebude zneužívané iným účastníkom hospodárskej súťaže. Význam ochranných známok v súčasnosti prudko vzrastá. Hlavným dôvodom je najmä veľké množstvo podobných alebo takmer totožných produktov na trhu. Aj tento fakt je príčinou dnešného veľkého návratu populárnych značiek z obdobia socializmu. Príkladom takejto ochrannej známky je aj ochranná známka spoločnosti Kofola a.s.
Porušovanie práv vzťahujúcich sa k vlastníctvu ochrannej známky predstavuje pre spoločnosť Kofola, a. s. negatívny vplyv na dosahovanie príjmov, s čím úzko súvisí obmedzenie rozvoja podnikania v regióne, nižšia zamestnanosť v regióne či strata príjmov štátu a samozrejme i nižšia dôvera zahraničných investorov.


Kľúčové slová:

ochranná známka

práva a povinnosti

úrad priemyselného vlastníctva SR

registrácia ochrannej známky

práva a povinnosti majiteľa ochrannej známky

ochranná známka Kofola