Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Základy biologickej bezpečnosti

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
15 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45840
Posledná úprava
05.12.2016
Zobrazené
1 306 x
Autor:
marcela.dicerova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1.Aké sú možné riziká produktov biotech/GM rastlín v potravinách?
Potenciálne ohrozenie zdravia z produktov biotech. upravených R.
Prípadná alergénnosť produktov biotech. upravených R.
Prípadné riziko zvýšenia zhubných transformácií buniek ľudí z produktov biotech. upravených R
Prípadné riziko prenosu génov odolnosti voči antibiotikám na infekčné mikroorganizmy.

2. Aký význam pre zdravie človeka majú GM zlatá ryža „golden rice“ a GM ľuľok zemiakový s obsahom zeaxantín v hľuzách?
Zlatáryža „goldenrice“:Transgénna ryža siata, s génom psy pre enzým fytoén syntázu kukurice siatej a génom prt pre karotén syntetázu z baktérie Erwinia uredovora, syntetizuje provitamín A, ktorý sa ukladá v zrne. Ochrana pred slepotou detí
Zeaxantínv hľuzachľuľka zemiakového:
Cisgénny ľz.. s fragmentami génu pre enzým zeaxantín epoxidázu, blokuje aktivitu zeax., kt. nekonvertuje zeaxantín na violaxantín. . Karotenoid zeaxantín je zákl. zložka v žltej škvrne sietnice oka. Ochrana pred stareckou slepotou

3.Aké sú známe potraviny z GM rastlín? Uveďte prehľad (sója fazuľová, repka olejka (kanola), kukurica siata, rajčiak jedlý, repa cukrová, bavlník chlpatý).
sója fazuľová:Potravina: Bôby, nápoje, tofu, olej, múka, lecitín.Prísady v potravinách: Chlieb, pečivo, rýchle občerstvenie, pekárske výrobky
Repka olejka(canola):
Potravina: olej. Prísady v potravinách: Výr. s jedlým olejom, vyprážané výr., pekárske výrobky,
Kukurica siata:P: Zrno, olej, múka, cukor, sirup.Prís.v.p: Rých. občers., pekárske v., vyprážané v., výrobky s jedlým olejom, nápoje, dochucované potraviny.
Rajčiak jedlý:Potravina: plod. Prísady v potravinách: Rýchle občerstvenie, dochucované potraviny.
Repka cukrová:Potravina: cukor. Prísady v potravinách: potraviny sladené cukrom
Bavlník chlpatý:P: olej. P.v.p. a obalech: Zmes rostlin. olejov, vypráž. a pekárske v., rýchle o., výr. s jedlým olejom, obaly drobných výrobkov.

4. Aké sú známe štúdie významu GMO vo výžive? Uveďte príklady (GM kukurica siata MON 863, NK 603, MON 810).
GM kukurica NK 603tolerancia k herbicídu Roundup MON 810 a MON 863modifikované pre syntézu rôznych druhov Btoxínov. Sledovaných približne 60 rôznych biochem. parametrov v kŕmnych pokusoch na potkanoch. Testované rôzne faktory pokusu -pohlavie, dĺžka kŕmenia, zloženie potravy. Analýza potvrdila vedľajšie účinky všetkých troch GM rastlín na pečeň, ľadviny, pohlavné orgány, slezinu a krv. Nie sú vylúčené ani ďalšie priame a nepriame metabolické účinky.

5. Aké sú prípadné riziká biotech/GM rastlín pre ZP?
- Prípadné riziko ohrozenia zhoršenia kvality pôdy , ohrozenia užitočného hmyzu používaním pesticídov na ochranu biotech. upravených rastlín. Možnosťvytvorenia „superburiny“a „supersemien“.schopnosť GMO prežívať a rozmnožovať sa na úkor iných organizmov, patogénnosť pre zvieratá a rastliny, potenciálny prenos genetic materiálu z GMO na iné organizmy,produkty expresie génov, najmä ich toxicita, fenotypová a genetická nestabilita

Kľúčové slová:

SPU

skúška

Biologická bezpečnosť

rastliny

geneticky modifikované



Obsah:
  • 1. Aké sú možné riziká produktov biotech/GM rastlín v potravinách?
    2. Aký význam pre zdravie človeka majú GM zlatá ryža „golden rice“ a GM ľuľok zemiakový s obsahom zeaxantín v hľuzách?
    3. Aké sú známe potraviny z GM rastlín? Uveďte prehľad (sója fazuľová, repka olejka (kanola), kukurica siata, rajčiak jedlý,
    4. Aké sú známe štúdie významu GMO vo výžive? Uveďte príklady (GM kukurica siata MON 863, NK 603, MON 810).
    5. Aké sú prípadné riziká biotech/GM rastlín pre ZP?
    6. Aké sú výhody a riziká biotech/GM rastlín? (Zhrnutie)
    7. Aké sú východiská postojov na biotech/GMO? Aké sú postoje zástancov biotech/GMO?
    8. Aký je základný argument proti GMO? Aký je postoj proti biotech/GMO?
    9. Aké sú mýty o GMO?
    10. Aké je stanovisko WHO na biotech/GM potraviny? Prečo sa vyrábajú biotech/GM potraviny?
    11. Čo je riziko? Ako sa posudzuje riziko z gentech a GMO? Aký je cieľ posudzovania rizika z gentech a GMO?
    12. Aké sú všeobecné a genetické faktory pri odhade rizika GM rastlín na ŽP?
    13. Aké su podklady pre posudzovania odhadu rizika GMO? Aké sú ostatné faktory pri odhade rizika GM rastlín?
    14. Ako je posudzované environmentálneho riziko GMO?
    15. Aké je možné riziko GMO pre životné prostredie?
    16. Aká je postupnosť posudzovania odhadu rizika GMO?
    17. Aké je hodnotenie bezpečnosti GMO na princípe rovnocennosti?
    18. Aké sú možnosti zvládnutia rizík z GMO? Aká je kontrola manažmentu rizika GMO?
    19. Aké sú základné pravidlá manažmentu s GMO?Aké sú postupy manažmentu rizika s GMO?
    20. Aké sú úlohy manažmentu rizika pri uvoľnení GMO do prostredia?
    21. Aké sú bezpečnostné opatrenia pri práci s GMO? Čo je správna laboratórna prax?
    22. Aké sú stratégie zabránenia prenosu rezistencie k živočíchom?
    23. Čo je havarijný plán pri práci s GMO?
    24. Aké sú zdroje a východiská Kartagénskeho protokolu o biologickej bezpečnosti?
    25. Čo je KP o BB? Aké je zameranie KP? Aké sú funkcie KP?
    26. Čo je Klíringové centrum BB? Aké sú národné orgány BB?
    27. Aká je legislatíva EU o GMO?
    28. Aký je význam Zákona o požívaní genetických technológií a GM organizmov v SR?
    29. Kedy je potrebný súhlas na uvedenie GMO? Aké sú povinnosti používateľa pri zavádzaní GMO do ŽP?
    30. Aké sú špecifické postoje k biotech/GMO? (Cirkev, náboženské skupiny a podobne)