Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Vysokohodnotný a samozhutňujúci betón

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
43215
Posledná úprava
04.02.2014
Zobrazené
1 029 x
Autor:
peppo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Zaradujú sa sem betóny triedy C 60/75 a vyššie (po­dľa EN 206), t.j. ich pevnosť v tlaku je minimálne 65 MPa. Označujú sa symbolom HSC (High Strength Concrete).
Hoci vysokohodnotný betón sa vyvíjal pomerne krátko, už teraz možno jeho použitie označiť za klasické, predovšetkým pri stavbách výškových budov, či pri konštrukciách ťažobných plošín.

Tento be­tón dosahuje za 24 hodín pevnosť v tlaku približne 50 MPa a pri dodržaní normových podmienok má po 28 dňoch pevnosť 80 až 120 MPa.

Vysokohodnotný betón vyniká svojou hutnosťou, čím je odolný mierne kyslému prostrediu, mrazu a je ideálnym konštruk­čným materiálom pre stavebné dielce (napr. betóno­vé rúry svetlosti až 2,6 m) ako aj pre monolitické kon­štrukcie (napr. mrakodrapy vysoké 200 až 300 m, ťa­žobné plošiny do výšky 300 m na ťažbu ropy v mori). Tieto betóny sa vyznačujú menším dotvarovaním, vyšším hydratačným zmrašťovaním, majú vysokú trvan­livosť, vyššiu vodotesnosť a odolnosť voči korózii. Uve­dené vlastnosti súvisia so zmenou pórovitej štruktúry betónu a zvýšením hutnosti v dôsledku veľmi nízkeho vodného súčiniteľa.

Kľúčové slová:

TVB

OTÁZKY

betón

vysokohodnotný betón

EN 206

karbonitazácia



Obsah:
  • Vysokohodnotný betón
    Výhody vysokohodnotného betó­nu
    Samozhutňujúci betón
    Výhody samozhutňujúceho betónu