Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Vypracované otázky zo Sociálnej politiky

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,9 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42077
Posledná úprava
11.05.2013
Zobrazené
1 793 x
Autor:
nikoleta.molcanova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Sociálna politika - vymedzenie pojmu. Sociálna politika v sociálne diferencovanej a sociálne homogénnej spoločnosti. Modely welfare state.
Sociálna realita, ktorá je objektom sociálnej politiky, je veľmi zložitá, je takisto rôzne chápaná, ťažko ju integrálne postihnúť, preto ani neexistuje jednoznačná definícia sociálnej politiky. Zvyčajne je SOCIÁLNA POLITIKA vymedzovaná ako súbor aktivít, ktoré cieľavedome, systematicky smerujú k zlepšeniu základných životných podmienok obyvateľstva ako celku, resp. určitých skupín obyvateľov a k zabezpečeniu či udržaniu sociálnej suverenity a sociálneho bezpečia v rámci daných hospodárskych a politických možností krajiny. Zjednodušene povedané, sociálna politika je stav slušného žitia zabezpečeného v prípade núdze formou pomoci od štátu (verejne – hradené z daní) alebo od spoločnosti (súkromné – cirkev, organizácie). Sociálna politika sa podieľa na vytváraní efektívneho systému sociálnej motivácie občana, skupiny, spoločnosti a na zabezpečení ľudských potrieb, práv a záujmov. Hlavným cieľom sociálnej politiky je čeliť sociálnym a ekonomickým potrebám, s ktorými sa ľudia v priebehu života stretávajú, prípadne vytvárajú podmienky pre rozvoj jednotlivcov a sociálnych skupín. Sociálna politika je súčasťou celkovej politiky a predstavuje teda systém spoločenskej starostlivosti o človeka. 
...

1. Sociálna udalosť – vznik a znaky.
Sociálna politika sa v teoretickej i praktickej rovine zaoberá riešením viacerých závažných problémov. Podľa I. Tomeša sa občania dostávajú do rôznych životných situácií:
a) prirodzených – fyziogénnych:
- biologických (narodenie, dospievanie, tehotenstvo, staroba),
- sociálnych (životný štart, založenie rodiny, zárobková činnosť),
b) neprirodzených – patogénnych:
- biologických (choroba, invalidita),
- sociálnych (dezintegrácia, chudoba).
V niektorých životných udalostiach sú ľudia ohrození:
- stratou príjmu,
- mimoriadnymi výdajmi,
- mimoriadnymi zdravotnými alebo sociálnymi obmedzeniami.
Životné udalosti vyvolávajú aj ďalšie dôsledky (psychické, sociálne, etické). Ak sú spojené aj s ekonomickými dôsledkami a zároveň ich rozšíreným výskytom vyvolávajú sociálne napätie, stávajú sa predmetom verejného záujmu. Pojem sociálna udalosť potom označuje riziko, ktoré je spoločensky uznané za závažné a vyžaduje spoločenskú ochranu, pretože postihnutá osoba alebo rodina nie sú schopní odvrátiť jeho dôsledky.
Životné situácie sú predmetom verejného (spoločenského) záujmu spravidla až vtedy, keď sú príčinou straty alebo sťaženia spoločenského, najmä ekonomického uplatnenia. Až potom v príčinnej súvislosti medzi verejne uznanou individuálnou životnou situáciou a jej ekonomickými a spoločenskými následkami sa stáva táto situácia sociálnou udalosťou.
...

Kľúčové slová:

sociálna politika

sociálna reforma

sociálna udalosť

sociálna politika

formovanie sociálnej politiky

chudoba

staroba



Obsah:
  • Sociálna politika - vymedzenie pojmu. Sociálna politika v sociálne diferencovanej a sociálne homogénnej spoločnosti. Modely welfare state.
    1. Sociálna udalosť – vznik a znaky.
    2. Sociálny subjekt (aktér) a sociálny objekt (adresát).
    3. Základné princípy sociálnej politiky (solidarita – subsidiarita - spravodlivosť – zásluhovosť – univerzalita – participácia ...).Funkcie Soc.politiky,NÁSTROJE SP
    Základné funkcie sociálnej politiky (ochranná – preventívna - kuratívna – stimulačná – homogenizačná – prerozdeľovacia ...)
    4. Chudoba ako sociálna udalosť. Hmotná núdza, životné minimum, daňová politika.
    5. Staroba ako sociálna udalosť. Staroba a hmotná núdza. Staroba a sociálna núdza.
    6. Nezamestnanosť ako sociálna udalosť
    7. Choroba a invalidita ako sociálne udalosti. Zdravotná politika.
    8. Sociálne udalosti spojené s bývaním. Bytová politika.
    9. Formovanie sociálnej politiky pred vznikom kresťanstva - Zrod prvých elementov sociálnej politiky a najstaršie podoby sociálnych intervencií od čias rodovej politiky až po príchod kresťanstva.
    10. Formovanie sociálnej politiky od vzniku kresťanstva po začiatok akumulácie kapitálu- Formovanie sociálnej politiky v stredoveku – od príchodu kresťanstva až po začiatok prvej priemyselnej revolúcie.
    11. OVB a jeho prínos pre formovanie systému soc.politiky, súčasný model soc.politiky v nemecku - Sociálne napätia v období prvej akumulácie kapitálu. Sociálne reformy Otta v. Bismarcka. Konzervatívny model Welfare state a súčasná sociálna politika v Nemecku.
    12. WHB a jeho prínos pre formovanie systému soc.politiky,SÚčASNý MODEL SOC.POLITIKY VO VB-Hospodárska kríza 30. rokov XX. storočia a sociálna reforma W.H. Beveridgea Liberálny model Welfare state a súčasná politika vo Veľkej Británii.
    13. GM a jeho prínos pre formovanie systému soc.politiky vo Švédsku,súčasný model soc.politiky vo Švédsku-Hospodárska kríza 30. rokov XX. storočia v agrárnom prostredí a prínos G. Myrdala. Sociálno-demokratický model Welfare state a súčasná politika vo Švédsku.
    14. Soc.politika do konca 2sv.- vývoj systému soc.poistenia- Sociálna politika v období I. ČSR: vplyv T. G. Masaryka, zákony o ochrane zamestnancov a rozvoj sociálneho poistenia.
    15+16. Soc.politika na území dnešného slovenska do konca 2sv-vývoj v oblasti účasti štátu (polooficálne organizácie)+ v oblasti dobrovoľnej starostlivosti- Sociálna politika v období I. ČSR: polooficiálne organizácie, chudobinská starostlivosť, spolky.
    17. a 18. Sociálna politika u nás po 2. svetovej vojne- LIKVIDÁCIA PREDVOJNOVÉHO SYSTÉMU a základné charakteristiky sociálnej politiky od začiatku 50. rokov až do konca 80. rokov.
    19. Sociálna reforma 90. rokov u nás: potreba formovania sociálneho poistenia – súčasný stav a perspektívy.
    20. Sociálna reforma 90. rokov u nás: Zákon o sociálnej pomoci a sociálna pomoc v pôsobnosti štátnych a samosprávnych orgánov.
    21. Sociálna reforma 90. rokov u nás: formovanie systému štátnej sociálnej podpory – súčasný stav a perspektívy.
    22. Sociálna reforma 90. rokov u nás: miesto a štruktúra neštátnych subjektov v systéme sociálnej pomoci.

Zdroje:
  • miroslav bebavý, ivančíková, frk, luáč