Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Trvalo udržateľný rozvoj - kompletne vypracované otázky ku skúške

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40710
Posledná úprava
21.10.2012
Zobrazené
1 335 x
Autor:
33no33
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Definujte trvalo udržateľný rozvoj, vymenujte najpodstatnejšie obsahové elementy jednotlivých definícií, možnosti pre dosiahnutie udržateľného a zároveň obnoveného stavu sveta.
a) Definície trvalo udržateľného rozvoja:
TUR podľa Rímskeho klubu z roku 1972 sa definuje ako „stav globálnej rovnováhy, pri ktorej sa počet obyvateľov Zeme a kapitál udržiavajú na viac-menej konštantnej úrovni a tendencie pôsobiace na rast či pokles týchto veličín musia byť pod dôslednou kontrolou“.
TUT podľa Svetovej komisie pre životné prostredie pod vedením Gro Harlem Brundtlandovej z roku 1987 je: „Trvalo udržateľným rozvojom sa označuje rozvoj uspokojujúci potreby súčasných generácií bez ohrozenia schopnosti uspokojovania potrieb budúcich generácií“.
Podľa Caring for the Earth IUCN (1991): „Trvaloudržateľný rozvoj je vylepšovanie kvality života človeka v rámci únosnosti podporných systémov“.
CHIRAS (1993): „trvalo udrťateľný rozvoj znamená život v medziach únosnej kapacity biosféry“.
GÁNDHÍ: „Zem poskytuje dosť na uspokojenie potrieb každého, ale nie dosť na uspokojenie chamtivosti každého.“

b) Najpodstatnejšie obsahové elementy jednotlivých definícií:

trvalo udržateľný rozvoj je cieleným procesom zmien v správaní ľudskej spoločnosti, rozvoj je chápaný ako dosahovanie najvyššej udržateľnej kvality života, resp. zvyšovanie potenciálu uspokojovania ľudských potreib a ašpirácií, rozvoj má zabezpečovať nielen vnútrogeneračnú ale i medzigeneračnú rovnosť (spravodlivosť) v uspokojovaní potrieb ľudí (udržanie možnosti voľby pre budúce generácie), rozvoj má podporovať harmóniu medzi ľudstvom a prírodou, život v medziach únosnej kapacity biosféry, prípadne (v dôsledne ekocentrickom chápaní) zabezpečovať okrem vnútrodruhovej rovnosti medzidruhovú rovnosť (spravodlivosť) v distribúcii majetkov resp. v uspokojovaní potrieb ľudí i ostatných bytostí.

c) Možnosti pre dosiahnutie trvalo udržateľného a zároveň obnoveného stavu sveta: Demografický prechod k stabilnej svetovej populácii.
Prechod energetiky do éry, v ktorej efektívnosť produkcie je dosahovaná pri minimálnom poškodení prostredia.
Zdrojový prechod od neobnoviteľných k obnoviteľným zdrojom.
Ekonomický prechod k udržateľnému rastu zahŕňajpcemu proces redistribúcie zdrojov.
Politický prechod ku globálnej dohode založenej na komplementárnych cieľoch medzi Severom a Juhom

2. Biofyzikálny a socioekonomický rozmer TUR a faktory, ktoré sú významné pre dosiahnutie TU na našej planéte; morálny rozmer TUR a etické princípy; politický rozmer TUR.
a) Biofyzikálny rozmer TUR:
z tohto hľadiska pochopenie trvalej udržateľnosti znamená definovať rozsah vyčerpávania zdrojov, vytvárania odpadov a populačný rast, ktorý môže planéta realisticky zvládnuť bez ohrozenia atmosferických, geosférických a biosférických procesov, ktoré udržujú život ľudí na Zemi.

b) Socioekonomický rozmer TUR:
z tohto rozmeru pochopenie trvalej udržateľnosti znamená preskúmanie ciest, ktoré zabezpečia celosvetovú sociálnu, ekonomickú a environmentálnu spravdlivosť. Znamená to vytvorenie vzájomne previazanej štruktúry rozhodovania založenej na komunitách, ktoré umožnia ľuďom koordinovať svoje jednotlivé činy spôsobom, ktorý nezničí spoločné bohatstvo, z ktorého ľudstvo žije. Morálny pohľad na TU znemená preskúmanie zložitých otázok, ako sú hodnoty budúcich generácií, hodnota estetickej krásy a pod...

Kľúčové slová:

trvalo udržateľný rozvoj

TUR

otázky

skúška

ekologická etika

agenda 21

komunálne odpady

životné prostredie



Obsah:
  • 1. Definujte trvalo udržateľný rozvoj, vymenujte najpodstatnejšie obsahové elementy jednotlivých definícií, možnosti pre dosiahnutie udržateľného a zároveň obnoveného stavu sveta.
    2. Biofyzikálny a socioekonomický rozmer TUR a faktory, ktoré sú významné pre dosiahnutie TU na našej planéte; morálny rozmer TUR a etické princípy; politický rozmer TUR.
    3. Definícia ekologickej etiky, prepojenie ekologickej etiky s politikou, funkcia štátu pri riešení ekologických problémov v súčasnosti a aktivity štátu v budúcnosti.
    4. Globálne problémy sveta (násilie; populačný problém, dimenzie populačného rastu, znaky preľudnenia; potravinový problém; zdravotný stav; chudoba; ekologická kríza + javy ekologickej krízy, energetický problém ľudstva a zdroje energie; suroviny; odpady; ľudské sídla a ich udržateľnosť).
    5. Agenda 21, programové oblasti A 21, Kjótsky protokol
    6. Stav životného prostredia v SR
    7. Komunálne odpady, množstvo komunálnych odpadov na 1 obyvateľa, množstvo vyseparovaného odpadu na 1 obyvateľa v SR
    8. Pôda, výmera lesnej, ornej a poľnohospod. pôdy na 1 obyvateľa, erózia lesnej pôdy v SR
    9. Osídlenie a demografický vývoj, zdravie obyvateľstva, úmrtnosť a chorobnosť v SR
    10. Environmentálna regionalizácia a zaťažené oblasti v SR
    11. Globálna zmena klímy, podiel Slovenska na globálnej antropogénnej emisii skleníkových plynov, koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére (v súčasnosti), ich skleníkový účinok v porovnaní s molekulou CO2.
    12. Rizikové faktory v životnom prostredí
    13. Princípy uplatňovania udržateľného rozvoja v poľnohospodárstve, lesnom a vodnom hospodárstve, energetike, doprave a odpadovom hospodárstve
    14. Ekonomický systém, cestovný ruch a ľudské sídla zohľadňujúce princípy udržateľného rozvoja
    15. Právo životného prostredia v SR, princípy práva životného prostredia v SR a EÚ
    16. Počet ľudí na Zemi, počet ľudí s príjmom nižším ako 1 USD, hustota obyvateľstva na Slovensku, percento populácie pre ktoré sú dostupné základné hygienické zariadenia - napojenosť obyvateľstva na kanalizačnú sieť a čistiarne odpadových vôd; percento populácie, ktoré je zásobené čistou pitnou vodou - napojenosť obyvateľov na verejné vodovody; stredná dĺžka života pri narodení na Slovensku (ženy, muži); percento mestskej populácie v r. 1970 a 1997 na Slovensku, podiel spotreby obnoviteľných zdrojov energie na celkovej spotrebe primárnych energetických zdrojov.