Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Technológie nakladania s odpadmi - zápočet

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
37414
Posledná úprava
30.04.2011
Zobrazené
1 098 x
Autor:
pjotre88
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vypracované otázky na zápočtovú písomku z predmetu Technológie nakladania s odpadmi.

Napíšte definíciu tuhého komunálneho odpadu a jeho rozdelenie podľa skupín jeho vzniku.
Tuhý komunálny odpad je heterogenný materiál s časovo premenným množstvom i skladbou. Tuhé komunálne odpady – v stavbe, v akom sa látky odvodili- sa odporúča rozdeliť na 12 látkových skupín:
1. železný šrot, 2. neželezné kovy, 3. sklo, 4. porcelán, keramika, kameň, tehla, omietka a pod., 5.plasty, 6. guma, koža, pogumovaný textil alebo textil pokrytý vrstvou plastu, 7. textil, 8. papier, lepenka, 9. kosti, 10. drevo, 11. kuchynské odpady, zvyšky potravín, rastlinné odpady, 12. popol, škvara a iné odpady.

Definujte základné pojmy v zmysle zákona o odpadoch
Nebezpečný odpad - sú také odpady, ktoré majú jednu nebezpečnú vlastnosť alebo viac nebezpečných vlastnosti- výbušnosť, oxidovateľnosť, vysoká horľavosť, dráždivosť, škodlivosť, toxicita, rakovinotvornosť, leptavosť, infekčnosť, vývojová toxicita, mutagennosť, ekotoxicita.
Zhodnocovanie odpadov - sú činnosti vedúce k využitiu fyzikálnych chemických alebo biologických vlastnosti odpadov. Medzi najdôležitejšie činnosti možno zaradiť : spätné získavanie alebo regenerácia rozpušťadiel, recyklácia alebo spätné získavanie organických látok, ktoré sa nepoužívajú ako rozpúšťadla
Pôvodca odpadu - je každý, koho činnosťou vzniká, alebo ten, kto vykonáva úpravu, zmiešavanie alebo iné úkony s odpadmi, ak ich výsledkom je zmena povahy alebo zloženia týchto odpadov.
Držateľ odpadu - je pôvodca odpadu alebo fyzická osoba, právnická osoba, u ktorej sa odpad nachádza.
Skládka odpadov - je miesto so zariadením na zneškodňovanie odpadov, kde sa odpady trvalo ukladajú na povrchu zeme alebo do zeme. Za skládku odpadov sa považuje aj miesto, na ktorom pôvodca odpadu vykonáva zneškodnenie svojich odpadov v mieste výroby (interná skládka), ako aj miesto, ktoré sa trvalo, teda dlhšie ako jeden rok, požíva na dočasné uloženie odpadov.
Zneškodňovanie odpadov - je také nakladanie s nimi, ktoré nespôsobuje poškodzovanie životného prostredia alebo ohrozovanie zdravia ľudí. Ide hlavné o tieto činnosti: uloženie do zeme alebo na povrchu zeme (napr. skládka odpadov), úprava pôdnými procesmi (napr. biodegradacia kvapalných alebo kalových odpadov pôde), hĺbková injektáž (napr. injektáž čerpateľných do vrtov, soľných baní alebo prirodzených úložíšť), ukladanie do povrchových nádrží (napr. umiestnenie kvapalných alebo kalových odpadov do jám, rybníkov alebo lagún), špeciálne vybudované skládky odpadov...
Odpad - je hnuteľná vec, ktorej sa jej držiteľ zbavuje, chce sa jej zbaviť alebo je v súlade s týmto zákonom alebo osobitnými predpismi povinný sa jej zbaviť.
Recyklačný fond - Zákon o odpadoch zriadil Recyklačný fond ako neštátny účelový fond, v ktorom sa sústreďujú prostriedky na podporu zberu, zhodnotenia a spracovania opotrebovaných batérií a akumulátorov, odpadových olejov...

Kľúčové slová:

odpady

kompostovanie

bioodpad

recyklácia

zneškodňovanie odpadu



Obsah:
  • Napíšte definíciu tuhého komunálneho odpadu a jeho rozdelenie podľa skupín jeho vzniku
    Definujte základné pojmy v zmysle zákona o odpadoch
    Popíšte účel odpadového hospodárstva (hierarchiu nakladania s odpadom)
    Popíšte, ktoré kritéria vylučujú výstavbu skládky v danej lokalite
    Popíšte, čím všetkým má byť riadená skládka odpadov vybavená
    Popíšte, akým spôsobom sa zaraďujú a kategorizujú odpady v zmysle Katalógu odpadov
    Popíšte spaľovanie ako základný spôsob zneškodňovania odpadu
    Uveďte, kedy má pôvodca za povinnosť vypracovať program odpadového hospodárstva a ktoré základné časti má obsahovať POH pôvodcu odpadu
    Technológia kompostovania bioodpadu
    Popíšte technológiu metanizácie biologického odpadu
    Napíšte 3 základné spôsoby recyklácie odpadov a pre každý uveďte praktický príklad recyklácie