Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Regionálna ekonomika a politika vypracované otázky

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45194
Posledná úprava
15.02.2016
Zobrazené
1 441 x
Autor:
martina.martisova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. PREDMET REGIONÁLNEJ EKONOMIKY

Objektom skúmania regionálnej ekonomiky je priestor.

1.1 PRIESTOR AKO SPOLOČENSKO-EKONOMICKÁ KATEGÓRIA

Priestor je spolu s časom najvšeobecnejšou dimenziou akéhokoľvek materiálneho pohybu. Univerzálnosť priestorovej dimenzie podmieňuje skutočnosť, že priestor má potom miesto rovnako v prírodných, technických, spoločenských ako aj v ekonomických vedách a preto je aj rôzne chápaný. Najčastejšie je priestor vnímaný cez geografickú dimenziu a to ako súhrn fyzikálno-prírodných daností nachádzajúcich sa na určitom území. Význam priestoru ako ekonomického faktora sa dlho nedoceňoval. Priestor bol pôvodne chápaný ako statická kategória s danosťou určitých rozvojových faktorov. Do ekonomickej teórie priestor začleňuje ako kategória na začiatku 19. storočia položením základov teórie lokalizácie. Priestor začal vnímať komplexne so všetkými rozvojovými faktormi s ich vzájomnou prepojenosťou, ktorá v konečnom dôsledku ovplyvňovala ekonomický a sociálny rozvoj regiónu. Priestor je dnes chápaný ako dynamická veličina a zároveň ako spoločensko-ekonomická kategória. Dynamický a sociálny prístup k hospodárskemu rozvoju vyžaduje “ponímať priestor ako spoločensko-ekonomickú kategóriu, ktorá kvalitou svojich prvkov, spôsobom ich usporiadania a charakterom ich vzájomných väzieb aktívne ovplyvňuje tak všeobecné podmienky reprodukčného procesu, ako aj jeho konečné výsledky”.

1.2 PREDMET REGIONÁLNEJ EKONOMIKY

Kým v začiatkoch vzniku trhovej ekonomiky sa regionálna ekonomika usilovala dať odpoveď na otázku na základe akých priestorových faktorov si firmy hľadajú priestor, v súčasnosti sa zaoberá skúmaním, ako jednotlivé faktory ich proporcie a vzájomné väzby ovplyvňujú sociálny a ekonomický rozvoj v priestore. Regionálna ekonómia. Ide o ucelený poznávací ekonomický systém zameraný do priestoru, ktorý sa člení na dielčie zložky, medzi ktorými existuje mnoho prepojení, spoločných prvkov a komplementárnych väzieb. Regionálna ekonomika skúma zákonitosti, ktoré ovplyvňujú ekonomický pohyb spoločnosti v priestore.
Vo vecnej rovine teda skúma:ako vzniká priestorové usporiadanie hospodárstva, ako priestorové usporiadanie hospodárstva ovplyvňuje činnosť a efekt firiem, ako tieto firmy svojou činnosťou spätne pôsobia na priestorové usporiadanie ekonomickej štruktúry krajiny
Regionálna ekonomika je teoretickým základom pre regionálnu politiku. Učí:
- hľadať príčiny nerovnomerného rozvoja regiónov,
- poznať dôsledky z rozdielneho vybavenia regiónov rozvojovými faktormi,
- formovať odporúčania a stratégie pre elimináciu rozvojových rozdielov medzi regiónmi. Regionálna ekonomika je teda samostatný a interdisciplinárny vedný odbor, ktorý vychádza z poznatkov ekonomických vied (najmä všeobecnej ekonomickej teórie a odvetvových ekonomík), spoločenských vied (najmä sociológie), prírodovedných odborov (geografie, ekológie, geológie) a technických vied (urbanizmus, doprava, energetika, informačné technológie ai.).

Kľúčové slová:

Regionálna ekonomika

politika

vývoj

Európska únie

štrukturálna politika