Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Manažérske informačné systémy

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
3,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
35937
Posledná úprava
07.03.2011
Zobrazené
1 632 x
Autor:
kubeess
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vypracované otázky z predmetu Manažérske informačné systémy

1. Charakterizujte základné pojmy pri budovaní IS – Systém a druhy pohľadov na systém, Informačný systém, Metodológia. Metóda. Technika. Nástroj. Vymenujte a definujte základné zložky IS. Rozdiel medzi údajmi a informáciami.

Systém - obecne (vonkajší pohľad) - budeme chápať objekt, ktorý je sám o sebe rozložiteľný na podskupiny majúce významnú funkciu z nášho hľadiska skúmania objektu a medzi ktorými existujú podstatné a definovateľné väzby z hľadiska skúmania objektu. Tento objekt je zároveň previazaný s okolitým svetom, so svojím okolík, väzbami - vstupy a výstupy systému.

Systém (vnútorný pohľad) - Každú z časti systému je ďalej možno označiť ako ďalší objekt skúmania, ktorý so všetkými jeho vstupmi a výstupmi môžeme chápať ako samostatný systém. Takého objekty voláme subsystémy pôvodného systému.  

Kľúčové slová:

Informačný systém

Outsourcing

MIS



Obsah:
  • 1. Charakterizujte základné pojmy pri budovaní IS – Systém a druhy pohľadov na systém, Informačný systém, Metodológia. Metóda. Technika. Nástroj. Vymenujte a definujte základné zložky IS. Rozdiel medzi údajmi a informáciami.
    2. Hlavné trendy pri riadení organizácie vplyvom IS/IT. Transformácia podniku v dôsledku IS/IT.
    3. Charakterizujte pojmy: Business Intelligence, Outsourcing, Systémový integrátor, Systémová integrácia, Informačný systém , Marketing Intellingence. Charakterizujte dva základné ciele rozvoja e-Businessu.
    4. Charakterizujte súčasné problémy IS a ich príčiny.
    5. Priblížte vývojové tendencie a trendy rozvoja v oblasti IS.
    6. Vymenujte a charakterizujte rôzne druhy prístupov riadenia výstavby IS.
    7. Priblížte podľa jednej z mnohých metodík výstavby IS - Životného cyklus – rôzne druhy výstavby IS, s cieľom skrátiť dobu vývoja a implementácie IS.
    8. Charakterizujte nasledovné prístupy k riadeniu výstavby IS. Softwarové inžinierstvo a jeho základné princípy. Informačné inžinierstvo. Organizačné inžinierstvo.
    9. Tradičný štruktúrovaný životný cyklus výstavby IS. Modifikovaný sled fáz životného cyklu výstavby IS. Prototypový prístup výstavby IS.
    10. Objektovo orientované modelovanie – ako prístup k riadeniu výstavby IS. V-model životného cyklu. Prírastkový prístup k vývoju IS k životnému cyklu.
    11. Druhy a charakteristika informačných systémov podľa postavenia IS v systéme riadenia.
    12. Druhy IS podľa Wisemana. Hľadiská klasifikácie IS a podľa toho druhy IS.
    13. Technologické princípy tvorby IS – normy otvorených systémov. Strategický význam IS pre budúcnosť podniku - Prognózy vývoja IS
    14. Charakterizujte METIS - metainformačné systémy. Druhy IS podľa rôznych hľadísk a ich charakteristika.
    15. E-commerce Revolution – rozvoj e- Business vo firme – ciele a vplyv na organizáciu. Trendy rozšírenie e-Busines aktivít.
    16. Charakteristika prístupu metodiky plánovania výstavby IS – Business System Planning. Výhody a nedostatky metodiky BSP.
    17. Význam plánovania IS. Základné stratégie pri aplikovaní IS/IT. Vymenujte a stručne charakterizujte metódy plánovania výstavby IS.
    18. Metodika plánovania IS – Process Quality Management.
    19. Metodika plánovania IS – Business System Planning. Prístupy k plánovaniu IS – historický vývoj. (štádia rastu, Portofólio prístup, Prístup informačnej architektúry)
    20. Strategické plánovanie IS podľa britskej štátnej správy – CCTA (Central Computer and Telecommunications Agency).
    21. Riadenie vývoja softvérových a nesoftvérových systémov podľa britskej metodiky PRINCE. (Projekts in Controlled Environments).
    22. Strategické plánovanie IS/IT podľa CAUSE – na Univerzitách v USA.
    23. Náklady na IT, štruktúra, ich meranie. Klasifikácia výdajov na IT/ID, hľadiská. Odhady prácnosti projektových prác na IT.
    24. Model pre programovanie vo veľkom. Norden -Rayleighov model. Nositelia nákladov a postavenie výpočtových stredísk v organizácií.
    25. Vyjadrenie efektov zavádzania IT. Komplexné hodnotenie projektu IT.
    Kritérium užitočnosti a uspokojenia pre užívateľa.
    26. Problematika efektívnosti IS obecne. Ukazovatele ekonomickej efektívnosti.
    27. Komplexné hodnotenie projektu IT. Metódy stanovenia ekonomickej efektívnosti
    IS/IT. Vyjadrenie efektov zavádzania IT. Kritérium užitočnosti a uspokojenia pre užívateľa.
    28. Informačný systém pošty. Charakterizujte typový technický projekt.. Požiadavky na IS pošty. Oblasti automatizácie činnosti pre IS pošty.
    29. Komunikačná infraštruktúra v pošte. Ďalšie smerovanie komunikačnej infraštruktúry v pošte. Spôsoby komunikácie v rámci siete SP. Význam IS pre riadenie pošty.
    30. História a vývoj APO. Súčasnosť automatizácie poštových operácií na Slovenku.
    31. Charakterizujte automatizáciu poštových operácií, vlastnosti APO. Technické vybavenie pôšt pri APO. Klasifikácia pôšt pri APO podľa úrovne zabezpečenia VT.
    32. Charakterizujte základný rozdiel medzi Transakčnými systémami pošty a IS pre riadenie pošty. Priblížte projekt Automatizácie poštových operácií.
    33. Technické, programové, organizačné zabezpečenie APO. Inovácia APO. Systémové a databázové prostredie APO/W. Pracoviská APO.
    34. Informačné technológie - Rozvojové projekty pošty pre oblasť IS/IT, informačná stratégia pošty.
    35. Technický rozvoj pošty. Význam IS pre riadenie pošty. Transakčné systémy pošty. Projekt APO. Inovácia APO.
    36. Ciele automatizácie pošty, výhody, prínosy. Organizačné zabezpečenie informačnej stratégie pošty. Význam riadenia hotovosti a hotovostí v pošte podporované IS/IT.
    ...