Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Fyziológia rastlín

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
46 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21215
Posledná úprava
19.03.2009
Zobrazené
2 658 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Fyziológia rastlinnej bunky, biomembrány

1. Fyziologické funkcie obligátnych bunkových organel : jadro, mitochondrie,ribozómy, endoplazmatické retikulum, golgiho aparát, plastidy
jadro– je to organela v ktorej je uložená genetická informácia zapísaná v molekulách DNA. Prepis tejto informácie(transkripcia) na molekuly mRNA, ktorá migruje z jadra do cytoplazmy a napája sa na ribozómy, dáva presnú informáciu o potrebe syntézy druhu a množstva určitej bielkoviny. V interkinetickom jadre môžeme pozorovať rôzne štrukturalizovanú hmotu –chromatín. Začiatkom delenia jadra sa chromatín kondenzuje a špiralizuje a nadobúda charakteristický vzhľad chromozómov.
Mitochondrie – mitochondrie sú pomerne samostatné štruktúry bunky, čo potvrdzuje fakt, že majú vlastný genetický aparát- DNA a sú schopné deliť sa nezávisle od delenia buniek. Od cytoplazmy sú oddelené dvojitou membránou. Na mitochondriách sú lokalizované enzýmy zabezpečujúce oxidatívnu fosforyláciu.a tvorbu ATP. Nazývajú sa energetické stanice bunky.
Endoplazmatické Retikulum – je to systém membrán, ktorý tvorí sústavu kanálikov, mechúrikov a cisterien. Zabezpečuje transport látok, prenos signálov z bunky do bunky a prenos podráždenia. Má kľúčové postavenie pri tvorbe vakuol, lyzozómov , ba aj mechúrikov golgiho aparátu. Rozoznávame granulovanú formu a agranulovanú formu.
Ribozómy– sú to ribonukleoproteinové častice, ktoré sú hlavnou súčasťou proteosyntetického aparátu bunky(syntéza bielkovín).Sú to najzákladnejšie a najstaršie štruktúrne komponenty všetkých živých buniek.Môžu sa vyskytovať samostatne, alebo viazane prostredníctvom tenkých vláken mRNA do reťazcov, nazvaných polyribozómy.

Kľúčové slová:

fyziologia rastlin