Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Finančná analýza podniku - vypracované otázky na skúšku

«»
Prípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
27 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47049
Posledná úprava
25.09.2017
Zobrazené
1 624 x
Autor:
P816
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Finančná analýza podniku a jej úlohy, štruktúra a obsah na základe ročných výsledkov podnikov. Výsledky zásadné a výsledky čiastkové. Analýza súhrnných výsledkov analýza parciálnych výsledkov. Vzťah finančnej situácie podniku a podnikovej ekonomiky
Finančno - ekonomická analýza je materiál, ktorý rekapituluje a hodnotí výsledky podniku za analyzované obdobie, identifikuje a kvantifikuje okolnosti (činitele), ktoré ich determinovali, doterajší vývoj a dosiahnuté výsledky prolonguje do budúcnosti a všetko to komprimuje do návrhu opatrení, ktorých realizácia má zabezpečiť dosiahnutie podnikových cieľov. Taktiež je súhrnný pojem, ktorý opisuje proces interpretácie minulosti, súčasnosti a budúcej finančnej situácie podniku. ÚLOHY: zhodnotenie finančného zdravia podniku a určenie činiteľov, ktoré ho ovplyvňujú.
Výslednosť a praktickú využiteľnosť takejto analýzy zvyšuje jej dekomponovanie na výsledky zásadné, ktorým podnik „vďačí“ za svoje postavenie na trhu a výsledky čiastkové, ktoré sa s rôznou intenzitou podieľajú na formovaní výsledkov zásadných. Častokrát majú podobu úzkych miest v rôznych oblastiach podnikovej ekonomiky, ktoré však rozhodujúcim spôsobom pozíciu podniku neohrozujú. Pozornosť im venovať treba, pretože môže vývoj brzdiť, ba pri ich kumulácii a synergizácii v jednej oblasti môžu prerásť do výsledkov zásadných.
Za účelné považujeme preto spracovať finančno-ekonomickú analýzu v dvoch okruhoch. Prvý okruh, venovaný výsledkom zásadnými, budeme nazývať analýzou súhrnných výsledkov (primárna). Druhý okruh, venovaný výsledkom čiastkovým - analýzou parciálnych výsledkov (sekundárna).

Kľúčové slová:

Finančná analýza podniku

FAP

vypracované otázky

FPM

EUBA

logistika

štruktúra

ukazovatele



Obsah:
  • A
    1. Finančná analýza podniku a jej úlohy, štruktúra a obsah na základe ročných výsledkov podnikov. Výsledky zásadné a výsledky čiastkové. Analýza súhrnných výsledkov analýza parciálnych výsledkov. Vzťah finančnej situácie podniku a podnikovej ekonomiky
    2. Vysvetlite podstatu vzťahu finančnej situácie podniku a podnikovej ekonomiky a jeho transformáciu do oblasti finančnej analýzy podniku - kvantitatívne výsledky podniku (ich primeranosť a dynamika), kvalitatívne výsledky podniku.
    3. Vysvetlite podstatu pojmu ukazovateľ vo finančnej analýze, merné jednotky a členenie ukazovateľov.
    4. Vysvetlite pojem sústava ukazovateľov a aké sústavy ukazovateľov poznáme, ich výhody a nevýhody
    5. Uveďte čo tvorí účtovnú závierku podľa zákona 431/2002 Z.z. o účtovníctve a aký je jej účel pre finančnú analýzu podniku
    ...
    ...
    ...
    10. Charakterizujte zlaté pravidlo financovania a zlaté bilančné pravidlo a jeho účel pre finančnú analýzu podniku. Uveďte postup výpočtu.
    11. Významn, vypovedacia schopnosť a výpočet čistého pracovného kapitálu. Testovanie primeranej úrovne čistého pracovného kapitálu
    12. Charakterizujte postup finančnej analýzy pomococu sústavy finančných pomerových ukazovateľov.
    13. Charakterizujte, o akých skutočnostiach vypovedajú ukazovatele likvidity. Uveďte postup výpočtu a účel pre finančnú analýzu podniku.
    14. Charakterizujte, o akých skutočnostiach vypovedajú ukazovatele aktivity. Uveďte postup výpočtu a účel pre finančnú analýzu podniku.
    15. Charakterizujte, o akých skutočnostiach vypovedajú ukazovatele zadlženosti. Uveďte postup výpočtu a účel pre finančnú analýzu podniku.
    16. Charakterizujte, o akých skutočnostiach vypovedajú ukazovatele rentability. Uveďte postup výpočtu a účel pre finančnú analýzu podniku.
    17. Uveďte, čo sú Du Pontove rovnice? Charakterizujte ich miesto vo finančnej analýze podniku.
    18. Systémy regulácie účtovníctva vo svete a harmonizačné tendencie v účtovnom výkazníctve s osobitným dôrazom na harmonizáciu účtovnej závierky v rámci krajín Európskej únie.
    19. Účtovná závierka zostavená podľa IFRS/IAS - cieľ účtovnej závierky, kvalitatívne charakteristiky účtovnej závierky, základné predpoklady, položky účtovnej závierky a ich definícia podľa Koncepčného rámca a oceňovanie položiek účtovnej závierky podľa IFRS/IAS.
    20. Súčasti účtovnej závierky zostavenej podľa IFRS/IAS, ich obsahové vymedzenie a previazanosť jednotlivých účtovných výkazov (štvorbilančný systém účtovných výkazov podľa IFRS/IAS).

    B
    1. Procedúry objektivizacie záverov FAP. Na príklade finančných pomerových ukazovateľov vysvetlite význam a spôsob analýzy vývoja v čase. Úloha Du Pontových rovníc pri analýze vzťahov medzi finančnými ukazovateľmi. Možnosti rozkladu finančných ukazovateľov v horizontálnom smere.
    2. Význam porovnania finančných výsledkov podniku. Informačné zdroje pre porovnanie podnikov a podmienky porovnateľnosti.
    3. Voľba ukazovateľov a metód pre porovnávanie podnikov
    4. Matematicko- štatistické metódy
    5. Grafické zobrazenie finančných výsledkov súboru podnikov
    ...
    ....
    .....
    15. Dobre rozlišujúce ukazovatele a metódy ich výberu. Chyby pri testovaní rozlišovacej schopnosti finančných pomerových ukazovateľov, resp. pri aplikácii matematicko-štatistických metód finančnej predikcie.
    16. Metódy finančnej predikcie s osobitným dôrazom na metódy bodového hodnotenia (empirické metódy).
    17. Matematicko-štatistické metódy prognózovania finančnej situácie podniku s osobitným dôrazom na jedno- a dvojrozmernú diskriminačnú analýzu. Beaverova jednorozmerná diskriminačná analýza.
    18. Matematicko-štatistické metódy prognózovania finančnej situácie podniku s osobitným dôrazom na viacrozmernú diskriminačnú analýzu.
    19. Predikčné modely založené na viacrozmernej diskriminačnej analýze (Altmanove modely a ďalšie viacrozmerné diskriminačné funkcie).
    20. Aplikácia logistickej regresie, probit analýzy a metód umelej inteligencie pri predikovaní finančného zdravia podniku. Hlavní predstavitelia zameranej finančnej analýzy a ich predikčné modely.