Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Analýza účtovnej závierky

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
13 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21353
Posledná úprava
25.03.2009
Zobrazené
2 690 x
Autor:
jenny86
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Charakteristika účtovníctva z praktického a teoretického hľadiska
Účtovníctvo vzniklo z potrieb praxe. Najskôr sa vyvinulo jednoduché účtovníctvo, neskôr podvojné účtovníctvo. V súčasnosti v tejto súvislosti hovoríme o dvoch sústavách účtovníctva:
1. sústave podvojného účtovníctva
2. sústave jednoduchého účtovníctva
Líšia sa predovšetkým tým, akým spôsobom sa zaznamenávajú informácie, ktoré sú predmetom účtovníctva. Ich spoločným znakom je, že sú nástrojom zistenia výsledku hospodárenia príslušného subjektu.
Cieľom účtovníctva je poskytovať informácie o finančnej situácii, výnosnosti a peňažných tokoch účtovnej jednotky.
1. Účtovníctvo z praktického hľadiska: je
a) nástrojom zaznamenávania skutočností, ktoré sú jeho predmetom. Tieto skutočnosti sa najskôr triedia, potom zaznamenávajú (t.j. zaúčtujú a v prípade zaznamenávajú v analytickej evidencii a na podsúvahových účtoch) na základe účtovných dokladov, pričom sa musí overiť správnosť týchto údajov a zabezpečiť ich úplnosť. Výsledkom je vypracovaná účtovná závierka, ktorá okrem kvantitatívnych údajov obsahuje aj požadované kvalitatívne informácie.
b) je nástrojom rozhodovania. Údaje z účtovníctva, predovšetkým z účtovnej závierky, slúžia ako zdroj informácií jednak pre manažment pri rozhodovaní, hodnotení skutočne dosiahnutých výsledkov a stanovení úloh budúceho obdobia, a jednak pre rôznych záujemcov o účtovnú jednotku
2. teoretického hľadiska:
je ekonomickou vednou disciplínou opisujúcou skutočnosti, ktoré sú predmetom účtovníctva v praxi, hodnotí ich, analyzuje, s cieľom ďalšieho zdokonaľovania účtovných sústav, metodiky účtovníctva, techniky účtovania a organizácie účtovníctva. Má dve stránky:
- objektívnu, ktorá sa uvedenými problémami zaoberá vo všeobecnosti
- subjektívnu, ktorá sa zaoberá správnym uplatnením zistených poznatkov v konkrétnych podmienkach účtovnej jednotky a predstavuje metodiku účtovania (vrátane postupov účtovania). Metodika účtovania sa uplatňuje vždy v medziach platnej právnej úpravy v konkrétnych podmienkach činnosti, ktorú vykonáva účtovná jednotka.


Kľúčové slová:

účtovníctvo

Harmonizácia účtovníctva

Účtovná závierka

Bankové účty



Zdroje:
  • Šlosárová - analýza účtovnej závierky, rok 2005