Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Úprava potravín a stravovania - vypracované otázky na písomku

«»
Prípona
.docx
Typ
testy
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47427
Posledná úprava
19.11.2018
Zobrazené
1 178 x
Autor:
katixx2
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
A
1. Čo predstavuje technológia úpravy potravín ?
- predstavuje súhrn operácii, pri ktorých z určujúcich a doplnkových surovín mechanickým, fyz. -chemickým a technologickým spracovaním vznikajú nové potraviny
2. Uveďte čo je to jedálniček ?
- je to plán stravy na deň, týždeň, mesiac
3. Uveďte základné rozdelenie systému spoločného stravovania.
a) uzavretý typ - obmedzený druh ( napr. v školách, ústavoch soc.stravovania)
b) otvorený typ - je to verejné stravovanie ( napr.pizzéria, bary )
4. Čo je to matiné a soiré?
Matiné - je to hudobné a filmové odpoludnie
Soiré - je to hudobný a filmový večer. Občerstvenie je tu formou švédskeho stola
5. Čo je konvektomat a načo slúži?
-je to univerzálne zariadenie, ktoré je konštruované tak, že vykonáva viacero operácií (ohrievanie, pečenie, vyprážanie...). teplota vzduchu je od 50-300°C

Kľúčové slová:

úprava potravín

stravovanie

vývar

tranžírovanie

biele polievky

dochucovacie prostriedky

drezírovanie

stravovanie



Obsah:
  • A
    1. Čo predstavuje technológia úpravy potravín ?
    2. Uveďte čo je to jedálniček ?
    3. Uveďte základné rozdelenie systému spoločného stravovania.
    4. Čo je to matiné a soiré?
    5. Čo je konvektomat a načo slúži?
    6.Uveďte význam a druhy sladidiel používaných pri príprave pokrmov
    7. Uveďte, čo je vývar, rozdelenie vývarov.
    8. Čo je to tranžírovanie
    9. Charakterizujte pojem bioaktívne látky
    10. Podľa podielu a významu potraviny v jedle rozlišujeme suroviny :
    ...
    ...
    ...

    B
    1.Vysvetlite význam technologickej úpravy potravín
    2. Uveďte, čo je to menu
    3.Aké funkcie plní spoločné stravovanie v našej spoločnosti ?
    4. Čo je to raut ?
    5. Uveďte 3 základné vplyvy na vývoj súčasnej gastronómie
    6. Uveďte, z akých časí pozostáva veľký kuchársky nôž
    7. Uveďte rozdelenie pochutín na základné skupiny
    8. Čo je drezírovanie ?
    9.Uveďte základné technologické postupy prípravy jedál
    10. Vysvetlite pojem tenderizácia a aké spôsoby poznáme?
    ...
    ...
    ...

    C
    1. Charakterizujte pojem jedlo
    2.Čo rozumiete pod pojmom diferencované stravovanie
    3. Uveďte rozdelenie potravín podľa funkcii vo výžive
    4. Uveďte aký je rozdiel medzi margarínom a stuženým pokrmovým tukom z hladiska ich použitia?
    5. Čo je to catering ?
    6. Grilovanie je proces tepelnej úpravy: suchý
    7. Vysvetlite pojem drezírovanie
    8. Uveďte čo tvorí základ polievky a jeho charakteristiku
    9. Uveďte spôsoby dokončievania pokrmov
    10. Pre aké pokrmy je typické používať majorán?
    ...
    ...
    ...

    E
    1.Uveďte základné funkcie spoločného stravovania
    2.Stručne vymenujte základné gastronomické pravidlá
    3.Charakterizujte typ občerstvenia -river párty
    4. Do akej skupiny strát sa zaraďujú straty vzniknuté vyluhovaním? Uveďte možnosti minimalizácie
    5. Vymenujte časti noža
    6. Z čoho sa skladá anglické predstieranie ?
    7. Uveďte, ktoré faktory urýchľujú vznik strát živín oxidáciou
    8. pojem tenderizácia
    9. Uveďte spôsoby dokončovania jedál
    10.Kedy používame koreninové prípravky, a čo do tejto skupiny patrí
    ...
    ...
    ...

    F
    1. Uveďte čo predstavuje pojem zmyslová ( senzorická ) hodnota výrobku/pokrmu?
    2. charakterizujte predbežnú prípravu biochemickú
    3.Uveďte význam tepelnej úpravy potravín
    4. Uveďte kedy používame koreninové prípravky a čo sem patrí.
    5. Charakterizujte požiadavky na prípravu diferencovanej stravy
    6.pri príprave ktorých pokrmov sa používa majorán
    7. Pojem „ menu“ a aké druhy menu poznáme
    8. čo je to legírovanie
    9. Uveďte čo je tepelným médiom pri dusení
    10. Počas varenia môžeme sledovať 3 fázy
    ...
    ...
    ...