Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Technológia mlieka I. - učebné texty

«»
Prípona
.pdf
Typ
študijný materiál
Stiahnuté
12 x
Veľkosť
2,0 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47403
Posledná úprava
18.10.2018
Zobrazené
1 140 x
Autor:
helenka.folajtarova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Surové kravské mlieko z hľadiska tovaroznaleckého je kvapalina vylučovaná mliečnou žľazou, ktorá sa získava úplným vydojením jednej alebo niekoľkých zdravých dojníc v období od 6 dňa po pôrode až do začiatku zasúšania, z prirodzených zložiek ktorej sa nič neubralo, ktorá sa nijako neupravovala, ale ktorá musí mať požadované % tuku, bielkovín alebo beztukovej sušiny a musí spĺňať ďalšie požiadavky na akostné znaky.
Mlieko všeobecne je biologická kvapalina obsahujúca všetky známe živiny v určitých charakteristických množstvách pre daný druh cicavcov a stav intravitálnych a vonkajších podmienok. Predstavuje zložitý komplex vzájomne usporiadaný do rovnovážneho stavu, ktorý organizmus zabezpečuje svojimi regulačnými schopnosťami.
Mlieko nemá rovnaké zloženie. Toto je rozdiel u mlieka nielen medzi jednotlivými druhmi cicavcov alebo hospodárskych zvierat, ale i v rámci toho istého druhu. Pritom platí, že laktajúci organizmus usiluje o tvorbu relatívne rovnakého mlieka a keď nemá dostatok prekurzorov na syntézu jednotlivých zložiek, klesá viacej množstvo mlieka ako obsah jeho zložiek.

Kľúčové slová:

technológia

mlieko

chémia



Obsah:
  • Prednáška: Význam mlieka vo výžive obyvateľstva.
    Cvičenie: Bezpečnosť práce v mliekarenskom laboratóriu Sušina mlieka - charakteristika - klasické metódystanovenia sušiny mlieka a mliečnych výrobkov
    Prednáška: Mliečny tuk ako jedna z hlavných zložiek mlieka.
    Cvičenie: Prístrojové metódy stanovenia sušiny bts mlieka - charakteristika, ovplyvňujúce faktory mliečny tuk - metódy stanovenia
    Prednáška: Mastitídy - vplyv na kvalitu a kvantitu mlieka.
    Cvičenie: Dusíkaté látky v mlieku - rozdelenie na bielkovinové a nebielkovinové NL - metódy stanovenia celkového dusíka a bielkovín
    Prednáška: Ako vyrobiť kvalitné mlieko.
    Cvičenie: Bielkoviny mlieka - vlastnosti bielkovinových frakcií - metódy stanovenia frakcií mliečnych bielkovín - faktory ovplyvňujúce NL - nebielkovinové NL
    Prednáška: Mikrobiológia mlieka
    Cvičenie: Laktóza - formy, vlastnosti - stanovenie popola a jednotlivých prvkov Popoloviny mlieka - formy, význam - stanovenie laktózy
    Prednáška: Výskyt cudzorodých látok v mlieku.
    Cvičenie: Kyslosť mlieka - druhy, faktory ovplyvňujúce kyslosť - metódy stanovenia kyslosti Fyzikálne vlastnosti mlieka - stanovenie el. vodivosti, teploty tuhnutia, termostability
    Prednáška: Podstata sanitácie v mliekarenskom priemysle a prvovýrobe mlieka.
    Cvičenie: Porušenie mlieka pridaním vody a odobratím tuku
    Cvičenie: Porušenie mlieka - spôsoby porušenia mlieka cudzími a cudzorodými látkami Zápal vemena - dôkazové skúšky
    Cvičenie: Čistenie pri výrobe mlieka - zásady čistenia - druhy čistiacich prostriedkov, - príprava a kontrola účinnosti ČP
    Cvičenie: Dezinfekcie pri výrobe mlieka - zásady dezinfekcie - druhy DP - príprava a kontrola DP
    Cvičenie: Mikrobiologická kontrola mlieka - stanovenie vybraných skupín MO klasickými metódami
    Cvičenie: Mikrobiologická kontrola mlieka - stanovenie vybraných skupín MO klasickými metódami
    Cvičenie: Moderné metódy stanovenia MO v mlieku