Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

44 293   projektov
4 nových

Štátnicové otázky - manažment živočíšnej výroby

«»
Prípona
.zip
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
2,0 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47285
Posledná úprava
26.03.2018
Zobrazené
178 x
Autor:
DominaS
Facebook icon
Detaily projektu
Popis:
1. Význam chovu HD, plemenný a úžitkový typ, charakteristika úžitkových typov HD.
- chov HD predstavuje zákl. a najdôležitejšie odvetvie ŽV, ale aj celej poľnohosp.výroby
- dve funkcie: produkčná, mimoprodukčná (v budúcom období sa v zmysle EÚ očakáva nárast tejto funkcie)
a) produkčná:
- produkcia kvalitných potravín- mlieko, mäso. Prví začali dojiť Egypťania, národy Strednej Ázie a Rimania
- maštaľný hnoj
- pravidelný príjem finančných prostriedkov
- koža
- produkcia surovín pre priemysel (rohy, paznechty, niektoré častí kože, kosti, kostný tuk, loj), ktoré slúžia pre výrobu bielkovinových hydrolyzátov, mydiel, emulzií, gleju, prípadne oleje a mazadlá.
- vo farmaceutickom priemysle niektoré žľazy s vnútornou sekréciou (získavanie hormónov- inzulín, progesterón).
b) mimoprodukčná:
- Zlepšovanie kultúrneho charakteru krajiny, rozvoj vidieka, produkcia altenatívnych palív 1. Generácie- bioplyn, (2. Generácie- bionafta, bioetanol )
-zlepšovanie kultúrneho charakteru krajiny a udržiavaní trávnych porastov v prirodzenom a kultúrnom stave,
- udržiavanie životného prostredia spásaním trvalých trávnych porastov
- pri zachovaní biodiverzity
- zamestnatnosť, soc.funkcie,agroturistika
Význam chovu dobytka pre obyvateľstvo z hľadiska jeho mimoprodukčných funkcií spočíva predovšetkým v spásaní nepoľnohospodárskych plodín na ornej pôde, ale aj na vzdialených, ťažko prístupných miestach, svahovitých pasienkoch a ťažšie prístupných lokalitách, ktoré sú často husto prerastené nežiaducimi burinami.

Kľúčové slová:

všeobecná zootechnika

špeciálna zootechnika

štátnice

štátnicové otázky

spu

manažment živočíšnej výroby



Obsah:
  • 1. všeobecná zootechnika
    1. Živočíšne genetické zdroje ich význam a metódy konzervovania
    2. Rozdelenie a charakteristika rizikových populácií zvierat
    3. Domestikácia zvierat, jej miesta a príčiny. Zmeny vlastností hospodárskych zvierat v dôsledku zdomácnenia
    4. Zootechnické taxonomické jednotky, ich charakteristika a príklady
    5. Chovný cieľ, plemenný štandard, plemenný a úžitkový typ zvierat
    6. Charakterizujte produkčné prostredie zvierat
    7. Charakterizujte genetické parametre znakov a vlastností a ich využitie v šľachtení zvierat.
    8. Dedičnosť kvalitatívnych znakov zvierat
    9. Konštitúcia zvierat jej charakteristika, hodnotenie a rozdelenie
    10. Kondícia a rannosť hospodárskych zvierat
    11. Charakteristika a biologická podstata vývinu zvierat. Rozdelenie ontogenézy
    12. Plodnosť zvierat jej charakteristika a hodnotenie. Činitele ovplyvňujúce plodnosť zvierat
    13. Význam biotechnických metód reprodukcie zvierat
    14. Produkcia mäsa, jeho zloženie a hodnotenie. Činitele ovplyvňujúce mäsovú úžitkovosť
    15. Produkcia mlieka, jeho hodnotenie, zloženie. Činitele ovplyvňujúce produkciu mlieka
    16. Produkcia vajec a nosivosti
    17. Produkcia vlny. Činitele ovplyvňujúce produkciu vlny
    18. Šľachtiteľské programy zvierat, ich charakteristika a ozdelenie. Význam medzidruhových rozdieľov pri tvorbe šľachtiteľských programov
    19. Šľachtiteľské programy hovädzieho dobytka
    20. Význam testovania vlastností zvierat. Podmienky pre výber selekčných kritérií
    21. Selekcia zvierat, jej charakteristika a rozdelenie
    22. Typy selekcie, ich ciele a rozdelenie
    23. Postupy selekcie, ich charakteristika, uplatnenie a efektívnosť
    24. Ukazovatele výberu zvierat a ich charakteristika
    25. Činitele ovplyvňujúce genetické zlepšenie populácií zvierat
    26. Princíp, zdroje informácií a metódy genetického hodnotenia zvierat
    27. Plemenitba zvierat jej charakteristika. Klasické rozdelenie metód plemenitby.
    28. Heterózny efekt a inbredna depresia, ich charakteristika, možnosti využitia v šľachtení zvierat
    29. Príbuzenské párenie zvierat, ciele a metódy hodnotenia príbuznosti
    30. Ciele a postupy medziplemenného kríženia

    2.špeciálna zootechnika
    1. Význam chovu HD, plemenný a úžitkový typ, charakteristika úžitkových typov HD.
    2. Hodnotenie exteriéru slovenského strakatého a holštajnského plemena.
    3. Mlieková úžitkovosť HD, anatomická stavba vemena, sekrécia a ejekcia mlieka.
    4. Laktácia a jej hodnotenie.
    5. Mäsová úžitkovosť HD - hovädzie mäso, ranosť, výkrmovosť a jej hodnotenie, jatočná výťažnosť HD, hmotnosť jatočne opracovaného tela, schéma jatočnej hodnoty, jatočná dospelosť, výsekové delenie hovädzieho mäsa.
    6. Plodnosť HD, základné charakteristiky plodnosti HD, hodnotenie plodnosti kráv a býkov.
    7. Hormonálna regulácia pohlavného cyklu, ruja, metódy vyhľadávania rujných plemenníc.
    8. Svetové plemená mliekového úžitkového typu.
    9. Svetové plemená mäsového úžitkového typu.
    10. Svetové plemená kombinovaného úžitkového typu.
    11. Slovenské strakaté a slovenské pinzgauské plemeno- vývoj, charakteristika, chovný cieľ a plemenný štandard.
    12. Metódy označovania, označovanie HD v podmienkach Slovenska.
    13. Kontrola úžitkovosti hovädzieho dobytka.
    14. Nepriame úžitkové vlastnosti HD, hodnotenie dojiteľnosti, priebehu pôrodov a dlhovekosti kráv.
    15. Technika chovu teliat - obdobie mledzivovej, mliečnej a rastlinnej výživy.
    16. Skrmovanie okysleného mlieka a štartérová metóda odchovu teliat.
    17. Technika chovu dojníc - obdobie zasušenia, tranzitná fáza, produkčné skupiny dojníc.
    18. Hodnotenie exteriéru ošípaných, úžitkové typy ošípaných.
    19. Charakteristika materských plemien ošípaných používaných v hybridizačnom programe v SR.
    20. Charakteristika otcovských plemien ošípaných používaných v hybridizačnom programe v SR.
    21. Hodnotenie výkrmnosti a jatočnej hodnoty ošípaných.
    22. Hodnotenie reprodukčnej úžitkovosti ošípaných, technika odchovu prasiat, technika chovu prasníc a výkrmových ošípaných.
    23. Morfologická a histologická stavba ovčích vlasov a jednotlivé druhy vĺn (jemná, polojemná, polohrubá a hrubá).
    24. Hodnotenie plodnosti, mliekovej a mäsovej úžitkovosti oviec.
    25. Charakterizujte špecializované mliekové a mäsové plemená oviec.
    26. Charakterizujte plemená merino, cigája a zošľachtená valaška.
    27. Technika chovu jahniat, dojných a nedojených plemien oviec.
    28. Reprodukcia hydiny, zloženie vajca, tvorba vajca.
    29. Znáška hydiny a jej hodnotenie.
    30. Charakteristika plemien a hybridných kombinácií hydiny, využívaných pri produkcii konzumných vajec a hydinového mäsa.

Zdroje:
  • prednášky, cvičenia, skriptá, učebnice
  • Kadlečík, O. - Kasarda, R.: Všeobecná zootechnika, 2008
  • Kadlečík,O.-Kasarda,R.: Všeobecná zootechnika, 2012
  • Strapák a kol. Chov hovädzieho dobytka, vysokoškolská učebnica, SPU Nitra, 2013
  • WEIS, J. a kol. 2002. Chov hydiny (vybrané kapitoly). Nitra : SPU , 2002, 188 s. ISBN 80-8069-050-2.
  • KOVÁČ, Ľ. -- BUČKO, O. Manažment chovu ošípaných. 1. vyd. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2009. 152 s. ISBN 978-82-552-0188-7
  • Margetín, M. 2005. Šľachtenie dojných oviec. Nitra : SPU, 135 s. ISBN 80-8069-617-9.
  • ...