Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Informatika I. - vypracované otázky na štátnice

«»
Prípona
.docx
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47050
Posledná úprava
25.09.2017
Zobrazené
1 313 x
Autor:
P816
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Informačno-komunikačné technológie, znalostná spoločnosť, digitálna gramotnosť, klasifikácia počítačov, všeobecné parametre charakterizujúce výkonnosť počítača, inteligentné zariadenia s konektivitou, superpočítače.
INFORMAČNO-KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE
-predstavujú množinu prostriedkov a metód slúžiacich na prácu s údajmi a informáciami. Takto široko definovaný pojem IKT zahrňuje rôzne techniky a technológie zberu, prenosu, spracovávania, distribuovania a prezentovania informácií.
IKT predstavujú systém technických a programových prostriedkov využívaných na prácu s informáciami, pričom:
• technické prostriedky - predstavujú technické vybavenie PC, komunikačné prostriedky, dátové siete, využívané na fyzické uskutočňovanie operácií.
• programové prostriedky - zahrňujú komplex postupov, metód a nástrojov pre prácu s údajmi prostredníctvom technických prostriedkov.
IKT zahrňuje:
• aplikačný softvér
• základný softvér
• vývojové prostriedky
• hardvér
• komunikáciu
ZNALOSTNÁ SPOLOČNOSŤ
• je spoločnosť, v ktorej základ spoločenského a hospodárskeho spolužitia vo zvýšenej miere tvoria individuálne a kolektívne vedomosti a znalostí. Jej prosperita je založená na trhovej ekonomike vytvárajúca materiálny základ pre svoju úroveň kvality života.
• by mala byť orientovaná na ľudí, tak aby mali možnosť šíriť, využívať a prijímať informácie a vedomostí. Mala by umožňovať využívať potenciál IKT na zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja, zlepšenia kvality života a ochrany ľudských práv.

Kľúčové slová:

Informatika I.

INF

EUBA

FPM

EMP

vypracované otázky na štátnice

programové prostriedky

komunikácia

informačné technológie



Obsah:
  • 1. Informačno-komunikačné technológie, znalostná spoločnosť, digitálna gramotnosť, klasifikácia počítačov, všeobecné parametre charakterizujúce výkonnosť počítača, inteligentné zariadenia s konektivitou, superpočítače.
    2. Technické vybavenie počítača, komponenty základnej jednotky počítača, klasifikácia v súčasnosti využívaných periférnych zariadení počítača.
    3. Programové prostriedky a ich využitie, programové vybavenie, požiadavky na programové vybavenie, klasifikácia programového vybavenia a základné charakteristiky jednotlivých druhov programového vybavenia.
    4. Databázové spracovanie, databázový systém, systém riadenia bázy dát, databázové modely, relačné databázové systémy, postup navrhovania údajovej základne, dátové sklady.
    5. Komunikácia a komunikačné služby, základné druhy počítačových sietí, sieťové architektúry a prenosové protokoly, súčasnosť internetu, intranet, webové prehliadače, informačné a vyhľadávacie portály, on-line sociálne siete, virtualizácia a cloudcomputing.
    6. Bezpečnosť informačných technológií, počítačová kriminalita, legislatívna úprava v oblasti technického, programového vybavenia a v oblasti ochrany osobných údajov, ochrana prenosu údajov počítačovými sieťami.