Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Finančná analýza podniku - štátnicové otázky

«»
Prípona
.docx
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
1,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47048
Posledná úprava
25.09.2017
Zobrazené
1 076 x
Autor:
P816
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Uveďte dôvody pre ktoré považujeme účtovnú závierku (IÚZ, KÚZ) za najdôležitejší informačný zdroj pre finančnú analýzu podniku. Charakterizujte štruktúru ÚZ a zmeny vo výkazoch za posledné roky (2014 - 2015).

Dôvody:
1.) komprimovane premieta transformačný proces (TP) - aké boli podmienky TP, priebeh a výsledky, na malom priestore sústredené značné množstvo info, ktorými posudzujeme stabilitu, výnosnosť a rast
2.) údaje ÚZ vecne, časovo, a formálne správne vypovedajú o činnosti podniku

Analýza finančnej situácie podniku
• účtovná závierka (ÚZ)
o podľa slovenskej právnej úpravy
o podľa IAS/IFRS (medzinárodných štandardov)
• analytická hodnota výkazov ÚZ
o súvaha
o výkaz ziskov a strát
o prehľad peňažných tokov
• troj/štvorbilančný systém finančných výkazov
• horizontálna a vertikálna analýza výkazov

Účtovná závierka (ÚZ) podľa slovenskej právnej úpravy

Zákon o účtovníctve č. 431/2002 Z. z. z účinnosťou od 1. januára 2003
• upravuje rozsah, spôsob a preukázateľnosť vedenia účtovníctva
• § 2 - vymedzuje pojmy ako: majetok, záväzky, V, N, ekon. úžitok, príjmy, výdavky, VH, aktíva, iné aktíva, pasíva, iné pasíva
• § 7 povinnosť účtovať tak aby ÚZ poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach a o finančnej situácii účtovnej jednotky
• § 9 odsek (1) je účtovná jednotka povinná účtovať v sústave podvojného účtovníctva s výnimkou podľa odseku 2 (občianske združenia, spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, neinvestičné fondy, poľovnícke organizácie, cirkev ...)
• povinnosť zostavenia individuálnej ÚZ podľa § 17 a 18
• § 22 zostavenie ÚZ za skupinu účtovných jednotiek.

ÚZ je štruktúrovaná prezentácia skutočností, ktoré sú predmetom účtovníctva, poskytovaná osobám, ktoré tieto informácie využívajú:
• vlastníci, manažment, finančné inštitúcie, prípadní investori, obchodní partneri, ...

Informácie v ÚZ musia byť pre používateľa užitočné, posudzujú sa z hľadiska ich významnosti, musia byť zrozumiteľné, porovnateľné a spoľahlivé.

Kľúčové slová:

Finančná analýza podniku

štátnicové otázky

FPM

EUBA

vývoj podniku

finančné ukazovatele



Obsah:
  • 1. Uveďte dôvody pre ktoré považujeme účtovnú závierku (IÚZ, KÚZ) za najdôležitejší informačný zdroj pre finančnú analýzu podniku. Charakterizujte štruktúru ÚZ a zmeny vo výkazoch za posledné roky (2014 - 2015).
    2. Charakterizujte podstatné formálne a vecné (obsahové) rozdiely v IÚZ zostavenej podľa slovenských účtovných predpisov a podľa štandardov IFRS. Ich interpretáciu a dopad na FA.
    3. Charakterizujte postup FA „ex post“ založený na vyčíslení a interpretácii pomerových finančných ukazovateľov. Ktoré stránky finančnej situácie zvyčajne monitorujú.
    4. Charakterizujte postup analýzy ukazovateľov rentability s využitím Du Pontových rovníc. Metódy použiteľné na vyčíslenie vplyvu determinujúcich činiteľov zmeny rentability.
    5. Charakterizujte špecifiká finančnej analýzy v skupine podnikov. Charakterizujte štruktúru KÚZ, metódy konsolidácie a tvorbu pomerových finančných ukazovateľov.
    6. Charakterizujte podstatu FA „ex ante“, metódy výberu „dobre rozlišujúcich“ ukazovateľov, metódy využívané pri predikcií finančného vývoja podniku.