Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Zásobovanie vodou v krízových situáciach - Obec Mojmírovce

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
35264
Posledná úprava
20.05.2011
Zobrazené
927 x
Autor:
zralok456
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Životné prostredie je všade okolo nás, sme s ním spojení vo vzájomnom vzťahu. Základným životným prostredím ľudí je príroda – životné prostredie. Tvorí ho vzduch, voda, pôda, rastlinstvo a živočíšstvo. Tieto zložky pôsobia súčasne a vo vzájomnej súvislosti. Povrchové a podzemné vody sú jedným zo základných surovinových zdrojov, tvoria dôležitú zložku prírodného prostredia a slúžia na zabezpečovanie hospodárskych a ostatných celospoločenských potrieb. Voda patrí medzi najzákladnejšie podmienky života, pretože bez nej by nemohol existovať život na Zemi. Vodné zdroje z hľadiska ich využiteľnosti na vodárenské účely, t.j. na zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou, delíme na zdroje povrchových vôd / toky a nádrže / a na zdroje podzemných vôd / pramene, vrty a studne /.

Charkteristika obce Mojmírovce
Názov obce: Mojmírovce
Okres: Nitra
Vyšší územný celok: Nitriansky kraj
Počet obyvateľov: 2 694
Rozloha: 1 987 ha
Nadmorská výška obce: 179 m n.m. ( Čásarovská hora )

Vymedzenie územia
Obec Mojmírovce je súčasťou Nitrianskeho samosprávneho kraja. Administratívny vzťah má k okresnému a zároveň ku krajskému mestu Nitra, kde sú situované úrady štátnej správy. Obec je prirodzeným strediskom spádových obcí Svätoplukovo, Poľný Kesov, Štefanovičová a Veľká Dolina...

Povrchové vody
Z hľadiska vodohospodárskeho územie spadá do čiastkového povodia Nitra. Cez riešené územie tečie Cabajský potok (starší názov potok Cedron), ktorý preteká severojužnym smerom. Cez riešené územie prechádza koryto Dolinského potoka (občasný tok), ktorý sčasti tvorí aj hranicu s k.ú. obce Veľká Dolina a ktorý sa vlieva do Cabajského potoka sa v k.ú. obce Poľný Kesov.

Podzemné vody
Podzemné vody v Slovenskej republike tvoria hlavný zdroj pitnej vody. Riešené územie spadá do hydrogeologického rajónu č. 71 – neogén Nitrianskej pahorkatiny. Litologická charakteristika najvýznamnejšieho hydrogeologického kolektora...

Záver
Obec Mojmírovce sa nachádza v lokalite s určitou pravdepodobnosťou výskytu nepredvídaných mimoriadnych udalostí. Najväčšou hrozbou vzhľadom na polohu obce a prírodné podmienky je výskyt povodní, tomu je potrebné aby obec mala vypracované preventívne aj represívne opatrenia na zmiernenie prípadne likvidáciu vzniknutých udalostí.

Kľúčové slová:

životné prostredie

Mojmírovce

zásobovanie vodou



Obsah:
  • Analýza riešeného územia
    Vymedzenie územia
    Osídlenie a sídelná štruktúra
    Zásobovanie vodou
    - Povrchové vody
    - Podzemné vody
    - Vodné zdroje
    Zásobovanie pitnou a úžitkovou vodou
    Odvádzanie dažďových vôd
    Odtokové pomery
    Odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd
    Kanalizačná sieť
    Riešenie krízových situácií
    Povodeň
    Zemetrasenie
    Znehodnotenie vodného zdroja
    Možnosti kontroly
    Výpočet spotreby vody
    Bilancia potrieb vody pri obmedzení dodávky pitnej vody
    Náhradné zásobovanie a odvádzanie odpadových vôd

Zdroje: