Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Využívanie platobných kariet na Slovensku

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13234
Posledná úprava
06.11.2020
Zobrazené
1 022 x
Autor:
dimins
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Prvé platobné karty začala vydávať Živnostenská banka. Boli to karty, vydávané k devízovým účtom na platenie v sieti Tuzex. Pri platení sa uskutočňovala autorizácia pomocou telefónu. V januári 1990 sa uskutočnila dohoda medzi VISA a Živnostenskou bankou a začali sa vydávať platobné karty VISA Classic a VISA Business.
Platobné karty, fungujúce na princípe magnetického prúžku začala vydávať Slovenská štátna sporiteľňa, ktorá inštalovala aj prvý bankomat. V decembri 1990 sa Komerčná banka stala členom združenia Eurocard/Mastercard a v júli 19992 sa Slovenská štátna sporiteľňa stala členom Eurocard/ Mastercard Cirrus.
K 31.12.2003 dosiahol počet platobných kariet vydaných na Slovensku 3 024 825 a prostredníctvom nich sa uskutočnilo v danom roku 86 115 488 transakcií v sume 175 024 749 490 SK. Spolu s tým raste aj počet bankomatov a výberov hotovosti z nich.
Ako vidno z porovnania počtu rastu transakcií v bankomatoch a prostredníctvom platobných terminálov, vidno že od roku 1996 má rast platieb prostredníctvom platobných terminálov väčšie tempo v porovnaní s počtom transakcií v bankomatoch. Je to spôsobené najmä tým, že ľudia si začali uvedomovať výhody bezhotovostných platieb ale najmä to, že čím ďalej tým viac obchodníkov zavádza do svojich prevádzok platobné terminály.
...

Kľúčové slová:

platba

platobný

karta

VISA

bankomat

platobný terminál

transakcia

platobné karty

obchod

maloobchod

veľkoobchod

spotrebiteľ

banka



Obsah:
  • Vývoj platobných kariet na Slovensku
    Charakteristika mesta Prešov
    Zhodnotenie dotazníka pre spotrebiteľov
    Návrhy na zlepšenie situácie okolo platobných kariet
    Záver
    Kľúčové slová:
    Literatúra
    Zoznam tabuliek
    Príloha 1: Dotazník

Zdroje: