Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Reálne investície a ich efektívnosť

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
15 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
36452
Posledná úprava
02.02.2011
Zobrazené
2 205 x
Autor:
rommiiee
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Cieľom tejto práce je ozrejmiť pojem investícia, rozlíšiť finančné investície od reálnych a analyzovať, do ktorých reálnych investícií sa v súčasných podmienkach finančnej a hospodárskej krízy oplatí investovať vzhľadom na predchádzajúci cenový vývoj, respektíve vzhľadom na stabilitu vybranej reálnej investície. Jedná sa predovšetkým o zlato, striebro, drahé kovy, umelecké zbierky a nehnuteľnosti. Reálne investície predstavujú relatívnu istotu v neistých časoch, no nie všetky. Vďaka neopatrnému konaniu amerických bánk s hypotékami vznikla súčasná finančná a hospodárska kríza. Oproti stojí zlato a iné drahé kovy, ktoré majú od nepamäti vysokú hodnotu. Obmedzené množstvo týchto komodít ich stavia na popredné investičné priečky. Predstavujú istotu a každým dňom naberajú na hodnote. V týchto dňoch práve cena zlata dosahuje rekordné hodnoty. Umelecké diela a zbierky taktiež. Ich hodnota je nevyčísliteľná. Okrem toho, kto obraz alebo iné dielo zhotovil a kedy, nadnesene povedané, čím všetkým dielo prešlo (prežilo vojnu, krádež atď.), zvyšuje hodnotu aj predchádzajúci majiteľ – či fyzická osoba alebo galéria.
Na nasledujúcich stránkach rozoberiem investície do nehnuteľností, no najmä do zlata, striebra, drahých kovov a umeleckých diel. Uvediem, prečo je vhodné do vybraných komodít investovať a prečo nie.

Kľúčové slová:

reálne investície

finančné investície

efektívnosť investície

zlato

striebro

diamanty

umenie



Obsah:
  • Investícia
    Definícií tohto pojmu existuje niekoľko, najjednoduchšia je podľa môjho názoru nasledujúca: investícia je ekonomická činnosť, pri ktorej sa vzdávame súčasnej spotreby v záujme rastu produktu v budúcnosti.

    Nehnuteľnosti
    Nehnuteľnosti predstavovali historicky ukazovateľ bohatstva. Šľachtic, ktorý mal viac pozemkov, kaštieľov či iných budov, bol považovaný za boháča. Pre niektorých bol dom ideálnou predstavou, kde prežiť svoj život s rodinou, pre iných prínos peňazí z prenájmu, pre ďalších len nehnuteľnosť, ktorú kúpili a opäť predali s vysokým ziskom.

    Zlato a striebro
    Drahé kovy fascinovali ľudí odjakživa. Aj keď je úžitková hodnota zlata zanedbateľná v porovnaní s úžitkovou hodnotou chleba, už vyše 6000 rokov sa vo svete platí zlatom a striebrom a nie chlebovými krajcami.

    Investície do diamantov
    Ako príklad pre investície do drahých kovov som si vybrala diamanty. Diamant je kubická kryštalická forma uhlíka, známy je svojimi výnimočnými fyzikálnymi vlastnosťami, najmä tvrdosťou a vysokou disperziou svetla.

    Investície do umenia
    Záujem o umenie bol vždy pre vyššie vrstvy spoločenskou povinnosťou. Vlastníctvo umeleckých diel a podpora žijúcich umelcov je aj dnes znakom prestíže a dobrého mena.

Zdroje: