Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Psychológia

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
19685
Posledná úprava
27.02.2009
Zobrazené
1 452 x
Autor:
anita04
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Pod pojmom skupina rozumieme v spoločenských vedách reálne existujúci útvar, v ktorom sú ľudia zoskupovaní a spojení určitými spoločnými znakmi, spoločnou činnosťou, alebo sú situovaní do identických podmienok a okolností (v reálnom procese ich životnej činnosti), určitým spôsobom si uvedomujú svoju príslušnosť k tomuto útvaru. Aj pri tejto všeobecnej charakteristike skupiny však je potrebné mať na pamäti, že žiadna skupina nie je izolovaný súhrn jedincov, ale je súčasťou spoločnosti, ktorej vzťahy prenikajú do skupiny a ovplyvňujú aj vzťahy v nej.

Vzhľadom na jednotlivých členov však skupina plní aj významný sociálny faktor v tom zmysle, že je miestom, kde každý je začlenený do medziľudských vzťahov, v skupine nadobúda určitú pozíciu a uspokojuje svoje osobné potreby.

Človek je tvor spoločenský. Tento výrok je bežný a zaužívaný a patrí k tým, ktoré sa opakujú stereotypne a automaticky. Málokto si však uvedomuje, čo všetko sa za ním skrýva, resp. čo všetko vyjadruje, obsahuje. Má totiž v sebe faktor univerzálnosti, je platný pre každého človeka a celú spoločnosť.

Človek sa dostáva do rôznych zložiek a sfér sociálneho prostredia, ktoré sú reprezentované určitými skupinami. Tieto skupiny plnia svoje špecifické poslanie ako celok (napríklad rodina, pracovná skupina), ale aj vzhľadom na svojich členov (napríklad výchovné pôsobenie, zabezpečenie existencie). Jednotlivé skupiny sa líšia svojím poslaním, v súhrne však vytvárajú ucelenú sieť v rámci celej spoločnosti. Každá z nich má teda v spoločnosti svoje miesto a opodstatnenie, hoci sú medzi nimi rozdiely, pokiaľ ide o význam pre jednotlivých členov.

Všeobecne sa konštatuje, že najdôležitejšie a najvýznamnejšie skupiny v živote človeka sú rodina, škola a pracovná skupina. V nich sa najvýraznejšie realizuje proces socializácie človeka, v nich sa aj jednotlivec prejavuje ako sociálna bytosť. V nich, ako aj v iných skupinách (záujmové skupiny, priatelia a pod.) sa prejavuje sociálnosť človeka, v nich sa utvárajú vzťahy a väzby ľudí.

Zdroje:
  • Pracovná skupina z pohľadu sociálnej psychológie – Teodor Kollárik, Eva Kollárová
  • Prof. PhDr. Alfréd Prígl, CSc. – Predmet a obsah ekonomickej sociológie