Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Program rozvoja Asertivity

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
14 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20845
Posledná úprava
13.03.2009
Zobrazené
1 877 x
Autor:
ratulka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Cieľ programu

Na začiatok by som Vám predovšetkým upresnila pojem asertivita. Znamená primerané a úprimné vyjadrovanie vlastných myšlienok, citov a názorov tak v pozitívnej ako i v negatívnej podobe bez toho, aby sme porušovali práva iných či svoje vlastné. Ako vyplýva z tejto definície, tréning asertivity obsahovo sa zameriava na zvládnutie zložitých komplexov sociálneho správania. Účastníci sa učia ako nadväzovať úzke medziľudské vzťahy, ako sa ubrániť manipulácii iných ľudí, ako sa slobodne rozhodovať o spôsobe svojho života bez pocitov úzkosti a viny, ako bez dominovania a degradovania iných ľudí vyjadriť verbálne aj neverbálne širokú paletu vlastných myšlienok, citov, názorov. Ide tu o uvedomenie si vlastnej hodnoty a rešpektovanie hodnoty druhých. Asertívna osoba rešpektuje práva iných i svoje vlastné práva (mám svoje osobné práva tak, ako ich máš aj ty).

Kľúčové slová:

ASERTIVITA

ZÁKLADNÉ ASERTÍVNE PRÁVA

ASERTÍVNe TECHNiKy

DOTAZNÍK ASERTIVITY

VYHODNOTENIE VÝSLEDKOV DOTAZNÍKA



Zdroje:
  • HERMOCHOVÁ, S.: Sociálně-psychologický výcvik. Příspěvek sociální psychologie k metodice práce s přirozenou skupinou. Univerzita Karlova. Praha 1982.
  • KOMÁRKOVÁ, R., SLAMĚNÍK, I., VÝROST J. (Eds.): Aplikovaná sociálni psychologie III. Sociálně-psychologický výcvik. Praha, Grada 2001, s.224. ISBN 80-247-0180-4.
  • TOMÍČEK, F.: Sociálno psychologický výcvik v príprave vojenského manažéra. Liptovský Mikuláš, VA 1997, s.92. ISBN 80-8040-049-0.