Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

44 752   projektov
1 nových

Poľnohospodárske plodiny a sucho

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46654
Posledná úprava
16.05.2016
Zobrazené
883 x
Autor:
Liligirl
Facebook icon
Detaily projektu
Popis:
1. Čo je to sucho?
Existuje veľký počet charakteristík sucha. Všeobecne je akceptovaný názor, že sucho je komplexný syndróm zahrňujúci 3 hlavné faktory - čas, intenzitu a trvanie vodného deficitu. Z pestovateľského hľadiska za sucho považujeme obdobie chudobné na zrážky, pri ktorom sa obsah vody v pôde natoľko zníži, že rastliny trpia jej nedostatkom. Vo vzťahu k pestovaniu plodín (podľa Benetina et. al. 1979) sa pod pojmom sucha spravidla rozumie taký vlhkostný stav pôdy, pri ktorom je sťažené riadne obrábanie pôdy a pestované plodiny trpia nedostatkom vody. Trvalé sucho sa vyznačuje veľmi nízkym úhrnom zrážok, vysokými teplotami a nízkou vlhkosťou vzduchu. Vodné zrážky za vegetačné obdobie nestačia kryť spotrebu vody na evapotranspiráciu. Sucho je determinujúcim faktorom využívania pôdy. Suchosť krajiny (Benetin et al. 1979) vyjadruje určitý stupeň sucha na základe hodnotenia meteorologických prvkov (hlavne zrážok, teploty a vodného sýtostného doplnku vzduchu). Príčiny sucha môžu byť zonálneho (oblastného), alebo miestneho (lokálneho) charakteru. Oblastné príčiny sucha závisia od klimatických podmienok. Takéto sucho sa nazýva klimatické.

Kľúčové slová:

sucho

pôda

rastlina

fyziológia rastlín

poľnohospodárska technika



Obsah:
  • 1. Čo je to sucho? 1
    2. Príčiny vzniku sucha 2
    3. Zásoby vody 3
    4. Význam vody pre rastlinu 5
    5. Vplyv sucha na svetové úrody strategických plodín 6
    6. Hospodárenie rastlín s vodou 7
    7. Boj rastlín voči suchu 9
    8. Nové pestovateľské technológie šetriace vlahu 10
    9. Ako sucho monitorujeme? 11
    10. Dôsledky sucha v poľnohospodárstve vo svete a na Slovensku 12
    11. Úloha poľnohospodárskej techniky v hospodárení s pôdnou vlahou 13
    12. Predchádzanie suchu 14
    13. Zoznam použitej literatúry 15