Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

44 826   projektov
12 nových

Jačmeň slama a repkové semeno

«»
Prípona
.zip
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
4,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48029
Posledná úprava
29.11.2021
Zobrazené
234 x
Autor:
maria.dindova
Facebook icon
Detaily projektu
Popis:
Charakteristika krmiva
Slama patrí medzi tradične zaraďované objemové krmivá do kŕmnych dávok, najmä v období nedostatku sena.
Skrmovať sa však musí iba živinovo kvalitná slama a to ovsená alebo jačmenná.
Pre zvýšenie jej výživnej hodnoty sa často odporúča jej biologická úprava ako napr. miešanie s melasou alebo s droždím.
Jedná sa o operácie, ktoré slamu schutňujú, zvyšujú atraktívnosť jej príjmu a zabraňujú možným poraneniam sliznice tráviacej sústavy.
Skrmovanie slamy vyvoláva u zvierat pocit sýtosti a pozitívne stimuluje činnosť orgánov tráviacej sústavy, predovšetkým peristaltiku a motoriku čriev.
Jedná sa však o krmivo vhodné pre dospelé prežúvavce, prípadne kone.
Slama obilnín je charakteristicky deficitná na dusíkaté látky a bielkoviny

Dietetické a nežiadúce účinky
Najväčšie uplatnenie predovšetkým v kŕmnych zmesiach pre ošípané a kone.
Jačmenný šrot dobre trávia dobre kone a prežúvavce, nie však hydina.
V zrne jačmeňa sa totiž nachádza polysacharid glukán, na trávenie ktorého je potrebný enzým B- glukanáza a keďže tento hydine chýba odporúča sa pridávať jačmeň do kŕmnych zmesí pre hydinu len v kombinácii s vhodným enzymatickým doplnkom.
Jačmeň priaznivo ovplyvňuje konzistenciu mliečneho tuku a telového tuku u ošípaných.
...

Kľúčové slová:

jačmeň

slama

kapusta repková pravá

repka olejná

semeno repky

repka

krmivo

skrmovanie

skrmovať

prežúvavce

krmná zmes

šešula

stonka

výživa zvierat



Obsah:
  • JAČMEŇ SLAMA 3
    Charakteristika krmiva 3
    Zloženie a výživové hodnoty 3
    Dietetické a nežiadúce účinky 4
    Spôsob úpravy, skrmovanie a dávkovanie 5
    REPKOVÉ SEMENO 6
    Charakteristika 6
    Zloženie a výživové hodnoty 6
    Dietetické a nežiadúce účinky 7
    Spôsob úpravy, skrmovanie a dávkovanie 7
    ZDROJE 9

Zdroje: