Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ekonomické teórie (Téma č. 7 Klasická politická ekonómia, David Ricardo)

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46927
Posledná úprava
20.03.2017
Zobrazené
1 045 x
Autor:
Sasha3161
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod

Tajomstvá a záhady ekonómie sú jednoduché a zároveň zložité. Každý ambiciózny človek chce dnes preniknúť do sveta modernej trhovej ekonómie, pochopiť podstatu a princípy fungovania trhu a trhového mechanizmu na úrovni firmy aj na úrovni celého národného hospodárstva.
Vývoj ekonomickej vedy charakterizuje rôznosť názorov na jeden a ten istý problém. Preto sa aj dnes v zložitej štruktúre súčasnej ekonomickej vedy môžeme stretnúť s rozličnými teoretickými koncepciami, ktoré súčasne popri sebe existujú, vyvíjajú sa a zároveň rozdielne, často protirečivo formulujú vlastné teoretické koncepcie.
Proces vývoja ekonomickej teórie, oslabené postavenie jedného smeru a zároveň rastúci význam a popularita iného smeru súvisí s meniacimi sa podmienkami ekonomického vývoja. Dejiny modernej ekonómie siahajú do Anglicka a sú spojené so vznikom a vývojom klasickej ekonómie od druhej polovice 18. storočia do sedemdesiatych rokov 19. storočia.
David Ricardo sa narodil práve v dobe, keď v Anglicku nastupovala priemyselná revolúcia. Kým Smith bol ekonóm manufaktúrneho obdobia, Ricardo je teoretik ďalšieho vývinového obdobia kapitalizmu - priemyselnej revolúcie - kedy sa už formuje robotnícka trieda a priemyselno-továrenskí kapitalizmus.
Celý Ricardov systém spočíva na jednotnom teoretickom určení hodnoty množstvom práce, ktoré treba bezprostredne vynaložiť na výrobu každého tovaru a nielen od tejto práce, ale aj od práce, ktorá bola vynaložená pri výrobe výrobných prostriedkov, ktoré sa vo výrobe opotrebujú alebo celkom spotrebujú.
Klasická ekonómia spolu s Ricardom považovala peniaze za obyčajný tovar, ktorá plní funkciu obeživa.
V analýze mzdy, zisku a renty hľadá odpoveď len na otázku - určenia ich veľkosti. Aj on vysvetľuje mzdu ako hodnotu práce, ktorej výška je určená hodnotou existenčných prostriedkov robotníka a jeho rodiny.

Kľúčové slová:

učenie o hodnote

zásady politickej ekonómie

zdaňovanie

ricardove učenie

mzda

zisk

renta



Obsah:
  • Úvod 1
    1. Klasická politická ekonómia 2
    2. David Ricardo 3
    2.1 Spoločenská situácia 3
    2.2 Zásady politickej ekonómie a zdaňovania 3
    2.3 Ricardove učenie o hodnote 4
    2.4. Učenie o peniazoch 5
    2.4.1 Mzda, zisk a renta 5
    2.5 Deľba práce 6
    3. Záver 7
    4. Zoznam použitej literatúry 8

Zdroje:
  • Lisý, Ján - Petričová, Jarmila - Čaplánová, Anetta: Dejiny ekonomických teórií, Vývoj ekonomickej vedy, Vydavateľstvo Elita, 1999, ISBN 80-85323-93-1
  • Lörincová, Elena - Šťastná, Anna - Gergeľ, Michal: Ekonomické teórie, Vydavateľstvo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, 1999, ISBN 80-7137-589-6
  • Lisý, J. a kol.: Dejiny ekonomických teórií, Vybrané problémy, Vydavateľstvo Ekonóm, Bratislava 1998
  • Korček Ľ. a kol.: Dejiny ekonomických teórií, Bratislava VŠE 1991
  • Lisý J. a kol.: Stručný prehľad ekonomických teórií, Vydavateľstvo Wolters Kluwer (lura Edition), 2010, ISBN 978-80-807-8323-5