Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Záujmový chov hydiny - Indický bežec

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47819
Posledná úprava
26.11.2020
Zobrazené
600 x
Autor:
Veronika75
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Toto plemeno som si vybrala z dôvodu jeho vysokej úžitkovosti ale aj kvôli jeho temperamentu. Indický bežec je plemeno kačice, ktoré sa chová predovšetkým pre produkciu vajec. Využívajú sa tiež na likvidáciu slimákov na záhradách. Vo vzorkovníku plemien sa radí do skupiny ľahkých, nosných kačíc. Samec je vyšší než samica. Žijú v skupinách, preto je nutné chovať viac kusov. Takmer vôbec nelietajú. Samec žije dlhšie ako samica.
...
Indický bežec je domestikované forma kačice divej (Anas platyrhynchos) z juhovýchodnej Ázie. Ide o pomerne staré plemeno a prvé zmienky o podobných kačkách je možné nájsť na ostrove Jáva v čase pred tisíckou rokov. Indický bežec nebol vyšľachtený úmyselne chovateľmi, jedná sa len o prirodzené kríženia, z ktorých vzniklo zvlášť stavané kačacie plemeno. V Knihe o hydine z roku 1956 sa uvádza, že v Malajzii sa vzpriamenej kačice správajú už vyše 2 000 rokov.

Do Európy sa pravdepodobne dostali indickí bežci prvýkrát v 16. storočí a to na lodi z Jávy do Holandska, kedy tieto kačice a ich vajcia slúžili ako potrava námorníkom. Niekoľko jedincov plemena sa dostalo až do Holandska, tu sa ale neuchytili a prirodzene vymizli.
...

Kľúčové slová:

vodná hydina

indický bežec

hydina

chov

chov hydiny

záujmový chov hydiny

plemeno

kačica

domestifikácia

kačica divá

káčer

krídlo

krídla

zobák



Obsah:
  • Úvod
    Pôvod plemena
    Štandard plemena
    Farebné rázy plemena
    Chyby exteriéru plemena
    Záver
    Prílohy

Zdroje:
  • Hlouška, Jozef: Kniha o hydine., Slov. vydav. pôdohospodárskej lit., 1956, 597 s.