Výroba tokajského, ľadového a slamového vína
		
      
            
       «»
      
            
      
      «»
     
		
		
 
		
		
		
		Popis:
		1. Tokajské víno
Tokajská oblasť 
Pri pestovaní viniča, ale aj pri zbere hrozna a výrobe tokajského vína musia byť dodržané prísne kritériá. Pestovanie viniča a výroba vína má v tejto oblasti hlbokú a dlhoročnú tradíciu. Oblasť chránia zo severnej strany zemplínske vrchy. Pôda má vulkanický pôvod a vďaka južným vetrom je jeseň na Tokaji dlhá a suchá. To vytvára ideálne podmienky pre výskyt ušľachtilej plesne BOTRYTIS CINEREA...
Tokaj a história
O dlhoročnej tradícii pestovania viniča v tejto oblasti svedčí aj fakt, že počiatky jeho pestovania spadajú do obdobia nadvlády Rimanov. Po páde Rímskej ríše prevzali "opraty" starí Slovania. V tomto období vzniklo aj pomenovanie celej oblasti. Historické pramene uvádzajú, že vzniklo odvodením od staroslovanského slova stokaj, ktoré v preklade znamená sútok dvoch riek – Bodrogu a Tisy.
Na pestovanie viniča a ďalší rozvoj oblasti mal vplyv aj vpád Tatárov, kedy bol kraj vyľudnený a vinohrady zničené. Zásluhu na rozvoji kraja a prvopočiatkoch výroby tokajských vín má kráľ Bélla IV. Práve on sa zaslúžil o kolonizáciu kraja talianskymi osadníkmi z oblasti Bari a Formini. Tí so sebou okrem nových skúseností priniesli aj základnú tokajskú odrodu – Furmint, ktorá dáva tokajskému vínu jeho nenapodobiteľný a nezameniteľný charakter...
		
        
    
    Kľúčové slová:
		
		  		  Tokaj
		  		  víno
		  		  Tokajské víno
		  		  Ľadové víno
		  		  Slamové víno
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- 1. Tokajské víno
 Tokajská oblasť
 Tokaj a história
 Výroba tokajského vína
 Tokajské odrody viniča
 Tvorba cibéb (hrozienok)
 Technológia výroby tokajských výberov
 Tokajské víno
 2. Ľadové víno
 3. Slamové víno
 Princípom je odparenie časti vody z bobúľ, čím sa v nich zvýši obsah prírodného cukru
Zdroje:
		    
		    		    - Tokajské víno a jeho tajomstvá : Tokajské vinohradníctvo a vinárstvo v slovenskej časti Zemplína / Juraj Žadanský a kol. ; Preklad textu do anglického jazyka Dezider Tóth - Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2002 - 78 s., 70 s. (Genotyp ; 30) ISBN 80-8069-044-8
- Internet
 
 
 
 
 
  O súboroch cookie na tejto stránke
  Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.