Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Výroba tokajského, ľadového a slamového vína

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
41062
Posledná úprava
07.12.2012
Zobrazené
1 453 x
Autor:
Hijack
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Tokajské víno
Tokajská oblasť
Pri pestovaní viniča, ale aj pri zbere hrozna a výrobe tokajského vína musia byť dodržané prísne kritériá. Pestovanie viniča a výroba vína má v tejto oblasti hlbokú a dlhoročnú tradíciu. Oblasť chránia zo severnej strany zemplínske vrchy. Pôda má vulkanický pôvod a vďaka južným vetrom je jeseň na Tokaji dlhá a suchá. To vytvára ideálne podmienky pre výskyt ušľachtilej plesne BOTRYTIS CINEREA...

Tokaj a história
O dlhoročnej tradícii pestovania viniča v tejto oblasti svedčí aj fakt, že počiatky jeho pestovania spadajú do obdobia nadvlády Rimanov. Po páde Rímskej ríše prevzali "opraty" starí Slovania. V tomto období vzniklo aj pomenovanie celej oblasti. Historické pramene uvádzajú, že vzniklo odvodením od staroslovanského slova stokaj, ktoré v preklade znamená sútok dvoch riek – Bodrogu a Tisy.
Na pestovanie viniča a ďalší rozvoj oblasti mal vplyv aj vpád Tatárov, kedy bol kraj vyľudnený a vinohrady zničené. Zásluhu na rozvoji kraja a prvopočiatkoch výroby tokajských vín má kráľ Bélla IV. Práve on sa zaslúžil o kolonizáciu kraja talianskymi osadníkmi z oblasti Bari a Formini. Tí so sebou okrem nových skúseností priniesli aj základnú tokajskú odrodu – Furmint, ktorá dáva tokajskému vínu jeho nenapodobiteľný a nezameniteľný charakter...

Kľúčové slová:

Tokaj

víno

Tokajské víno

Ľadové víno

Slamové víno



Obsah:
  • 1. Tokajské víno
    Tokajská oblasť
    Tokaj a história
    Výroba tokajského vína
    Tokajské odrody viniča
    Tvorba cibéb (hrozienok)
    Technológia výroby tokajských výberov
    Tokajské víno
    2. Ľadové víno
    3. Slamové víno
    Princípom je odparenie časti vody z bobúľ, čím sa v nich zvýši obsah prírodného cukru

Zdroje:
  • Tokajské víno a jeho tajomstvá : Tokajské vinohradníctvo a vinárstvo v slovenskej časti Zemplína / Juraj Žadanský a kol. ; Preklad textu do anglického jazyka Dezider Tóth - Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2002 - 78 s., 70 s. (Genotyp ; 30) ISBN 80-8069-044-8
  • Internet