Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Verejný sektor

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
19192
Posledná úprava
02.02.2009
Zobrazené
1 577 x
Autor:
bowrock
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V ekonomike existujú tovary a služby (armáda, polícia, súdnictvo, zdravotníctvo, spoje, školstvo a pod.), ktoré sa označujú pojmom verejné statky. Tovary a služby u ktorých sa ťažko určuje trhová hodnota a súkromný sektor nevie či ich má vyrábať a za akú cenu. Sú vo všeobecnosti poskytované občanovi zdarma.
Príčinou tohoto stavu sú nejasné vlastnícke práva ako aj neschopnosť trhu finančné prostriedky na tieto verejné statky zhromažďovať. Štát ich zabezpečuje prostredníctvom financií všetkých nás a preto ekonomiku označujeme ako zmiešanú. Okrem verejných statkov poznáme aj verejné služby kam patria podpora pre vstup zahraničného kapitálu, dotácie poľnohospodárskych produktov a pod.
Do verejných služieb patria aj rôzne vládne programy, ktoré majú podporiť ekonomiku v období stagnácie, pretože sektor nie je možný sám ekonomicky podporiť.
Právny život v štáte kopíruje realitu spoločenských vzťahov, ktoré sú veľmi dynamické a menia sa podľa predstáv konkrétnych ľudí. Len ľudia a veci okolo nás sú reálne, ostatné je z hľadiska práva právnou fikciou.

Kľúčové slová:

tretí sektor

verejná správa

ekonómia verejne správy

verejný sektor