Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Matematika v ranno – otrokárskej spoločnosti

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
17748
Posledná úprava
07.02.2009
Zobrazené
2 104 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod
Od 4. tisícročia pred naším počítaním času (pnl.) sa tvorili a rozvíjali aj otrokárske štáty v Egypte a Mezopotámii. Táto vyššia forma spoločnosti vznikla tam, kde boli priaznivé klimatické podmienky – rieka Níl, medzi riekami Eufrat a Tigris. V Egypte dochádzalo k častým záplavám – úrodná pôda – rozvoj poľnohospodárstva. V Mezopotámii začali budovať zavlažovacie a odvodňovacie kanály – narastala populácia.
Matematika rano – otrokárskeho obdobia
Matematika bola predovšetkým praktickou náukou vytváranou k výpočtom a meraniam, ktoré by vyhovovali hospodárskym potrebám štátu. Matematické tvrdenia boli prevažne výsledkom pokusov, výkladom konkrétnych úloh, nie všeobecných pravidiel. Výklad bol dogmatický – príklady, ktoré by sme my nazvali typovými, oni sa museli učiť naspamäť. Len zriedka sa podávalo vysvetlenie úlohy (zárodok dnešných matem. dôkazov). Dogmatický ráz matematiky bol podporovaný autoritárskym spôsobom myslenia (spoločnosť bola ovládaná jedným despotom).
Historické pramene:
Na úvod je dôležité podotknúť, že strnulosť celej kultúry kladie pred historikov ťažké úlohy. Niekedy je skoro nemožné určiť presne dobu, z ktorej pochádzajú určité znalosti, pretože raz vypracovaná metóda sa nemenila celé storočia ba dokonca tisícročia, a tradovala sa takto bez zmien. Nerovnorodosť a neúplnosť našich poznatkov o matematike tejto doby je tiež v značnej miere spôsobená množstvom a kvalitou zachovaných pamiatok – v Mezopotámii sa písalo na hlinené doštičky, ktoré sa potom vypaľovali, takže prežili tisícročia, v Egypte písali na papyrus, nie síce tak trvanlivý, ale v egyptskom suchom podnebí zachovateľný, ale v Číne a Indii písali na bambus a kôru, ktorá rýchlejšie podlieha skaze.

Kľúčové slová:

matematika

dejiny matematiky

dejiny matematiky v egypte a mezopotámii