Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Etický kódex pre slovenskú poštu (štandardy správania sa podľa Poštárskeho kódexu)

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13008
Posledná úprava
05.10.2020
Zobrazené
1 304 x
Autor:
ajuskap
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Jednou z verzií ako vznikol názov pošta je, že bol prevzatý z latinského spojenia statio posita (stanica postavená, pevná), čím sa v starom Ríme pomenúvali miesta, kde oddychovali na svojich cestách verejní poslovia, kde sa prepriahali záprahy verejných kurzov a kde sa sústreďovali správy, ktoré poslovia a kurzy prepravovali a prenášali.

Odovzdávanie správ zohrávalo dôležitú komunikačnú úlohu v každej epoche vývoja ľudskej spoločnosti. Zo spontánneho spôsobu dopravovania správ sa postupne rozvinulo poštovníctvo- odvetvie, ktoré je dnes dôležitým činiteľom fungujúcej spoločnosti.
Skutočne organizované poštovníctvo vzniklo v Rímskej ríši vybudovaním siete pravidelne rozložených poštových staníc. Z nášho územia sú prvé zmienky o diplomatických posloch z obdobia Veľkej Moravy.
V roku 1874 sa Uhorsko stalo zakladajúcim členom Svetovej poštovej únie. V 19.storočí sa trendy modernizácie života uplatnili aj v poštovníctve. Intenzívnejšie sa začali používať poštové schránky, vynašiel sa telegrafný a telefónny prístroj, na listoch sa objavili prvé poštové známky. Poštové zásielky sa začali dopravovať železnicou a v prvej polovici 20. storočia aj lietadlami.
...

Kľúčové slová:

etika

kódex

etický kódex

podnikateľ

podnikateľská etika

pošta

správanie

poštársky kódex

firma

kultúra

firemná kultúra

správa

informácia

komunikácia



Obsah:
  • Ako vznikol názov pošta?
    História a súčasnosť
    Misia Slovenskej pošty
    Poštársky kódex
    Štandardy správania sa