Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Sociológia - Tradičná a moderná spoločnosť

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14239
Posledná úprava
01.08.2022
Zobrazené
2 547 x
Autor:
anita04
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Sociologicky možno spoločnosť vymedziť ako sebestačné a organizované zoskupenie ľudí, ktoré žije na osobitnom teritóriu, uvedomuje si osobitnú identitu a rešpektuje jedinú politickú moc.

Tradičná a moderná spoločnosť

Tradičná spoločnosť bola spoločnosť, ktorá existovala pred nástupom priemyselnej revolúcie v druhej polovici 18. storočia. Bola to spoločnosť lovcov a zberačov, neskôr roľníkov a remeselníkov a tiež cechov a mestských samospráv, nadvlády šľachty a lénnych poriadkov, moci absolutistických panovníkov. Tradičnú spoločnosť charakterizujú najmä tieto štyri znaky:

1. Materiálna produkcia je založená na využívaní prírodných foriem energie -sila človeka, zvierat, vetra, vody, ohňa. Pracovné nástroje sú predĺžením ľudského tela. Ľudia používajú miery svojho tela a svojich produktov na meranie - palec, lakeť, stopa, merica, hrsť, hrivna atď. Deľba práce bola málo rozvinutá - od prirodzenej deľby práce medzi mužom a ženou, cez oddelenie pastierstva a lovu, oddelenie remesiel od pôdohospodárstva až k vzniku a rozvoju práce duševnej, keď produktivita práce stúpla a bolo možné uživiť aj vládcov, šamanov a kňazov, filozofov a básnikov, vedcov a učiteľov a neskôr i úradníkov v službách moci a armádu.

2. Mocenská štruktúra bola široká od občín (rodové prvky moci, autorita starších) cez mestské štáty, stavovské napr. cechy a úloha cechových autorít (majstrov cechov) až po kniežatstvá a monarchie. Moc bola realizovaná bez účasti ovládaných. Bola organizovaná v izolovaných lokálnych útvaroch - mestách, kniežatstvách. Tí dole boli viazaní k pôde a jej majiteľom a tí hore cestovali a spoznávali svet. Po vzniku štátov boli jeho hranice zdolateľné najmä pre tú druhú skupinu ľudí, ktorí už vtedy boli globálnejšie orientovaní. Cestovali ešte obchodníci a remeselníci - teda slobodní občania, ktorí mali väčšie práva ako ľudia z nižších vrstiev. Obmedzená bola možnosť komunikácie medzi príslušníkmi nižších a vyšších vrstiev, kde možnosť komunikovať bola tavovsky určená, spôsob a iniciatíva vychádzali väčšinou z hora a to vo forme príkazov a nariadení.
...

Kľúčové slová:

moderná spoločnosť

tradičná spoločnosť

spoločnosť

materiálna produkcia

mocenská štruktúra

vrstvy spoločnosti

sociálna otázka

sociológia



Obsah:
  • Tradičná spoločnosť
    4 znaky charakterizujúce tradičnú spoločnosť
    Materiálna produkcia
    Mocenská štruktúra
    Poznávanie svet
    Vrstvy spoločnosti, jednotlivci a ich stavy
    Moderná spoločnosť
    Proces oslobodenia
    Proces zdisciplinovania
    Sociálna otázka
    Národná otázka
    Industrializácia

Zdroje:
  • odborná literatúra
  • prednášky
  • internet