Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Problémy korupcie na Slovensku v podnikaní a protikorupčné nástroje (referát + prezentácia)

«»
Prípona
.zip
Typ
referát
Stiahnuté
24 x
Veľkosť
2,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40256
Posledná úprava
19.05.2012
Zobrazené
1 968 x
Autor:
natkaaa7
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Čo je korupcia?
Všeobecne môžeme korupciu definovať ako zneužitie verejnej moci na súkromný prospech. Korupcia je podľa výskumov uskutočnených na Slovensku najviac vnímaná v oblasti zdravotníctva, súdnictva, školstva, polície a v štátnych orgánoch. Korupcia je okrem iného podporovaná zjavnou tendenciou slovenských občanov poskytovať úplatky aj vtedy, keď ich o to nikto nepožiada. 

Korupcia je trestným činom do ktorej sa zahŕňa:
1. Prijímanie úplatku – kto priamo alebo cez sprostredkovateľa pre seba alebo pre inú osobu prijme, žiada alebo si dá sľúbiť úplatok, aby konal alebo sa zdržal konania tak, že poruší svoje povinnosti vyplývajúce zo zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie.

2. Podplácanie - kto priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne úplatok alebo ho sľúbi inému, aby konal alebo sa zdržal konania tak, že poruší svoje povinnosti vyplývajúce zo zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie, alebo z tohto dôvodu priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne alebo sľúbi úplatok inej osobe.

3. Nepriama korupcia - kto priamo alebo cez sprostredkovateľa pre seba alebo pre inú osobu prijme, žiada alebo dá si sľúbiť úplatok za to, že bude svojím vplyvom pôsobiť na výkon právomoci uvedených osôb alebo za to, že tak už urobil.

4. Neoznámenie trestného činu – kto sa hodnoverným spôsobom dozvie, že iný spáchal niektorý z trestných činov korupcie a taký trestný čin neoznámi bez odkladu orgánu činnému v trestnom konaní alebo Policajnému zboru.

Korupcia na Slovensku
V roku 1998 bola založená na Slovensku mimovládna organizácia Transparency International Slovensko. Je to jedna z 90-tich národných pobočiek celosvetového hnutia boja proti korupcii Transparency International. Cieľom tohto boja je znižovanie byrokracie a zvýšenie transparentnosti.
Transparency International Slovensko si dáva pravidelne vypracovať prieskumy verejnej mienky, vďaka ktorým sleduje spoločenské vnímanie korupcie na Slovensku viď graf nižšie...

Kľúčové slová:

korupcia

protikorupčné nástroje

etika

problémy

korupcia v podnikaní



Obsah:
  • Čo je korupcia?
    Korupcia na Slovensku
    Korupcia v podnikaní
    Kritické momenty, ktoré umožňujú korupciu
    Protikorupčné nástroje
    Záver